Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer debatteert over giftige chroomverf

Geplaatst opdinsdag 11 november 2014 - 6:40

Minister Hennis-Plasschaert moet zich dinsdagavond in de Tweede Kamer verantwoorden over de voortgang in de onderzoeken naar het gebruik van chroomverf bij Defensie.

De oppositie vindt dat de minister die onderzoeken moet versnellen, zelf denkt ze dat één tot twee jaar nodig is voor zorgvuldige onderzoeken.

Brunssum en Eygelshoven
Op werkplaatsen van het ministerie is in de jaren 80 en 90 gewerkt met de kankerverwekkende verf. Al bijna negenhonderd (oud-) medewerkers hebben zich gemeld. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf. Onder hen ook vele Limburgers die in Brunssum en Eygelshoven werkzaam waren. Hennis heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Zelf doet ze historisch onderzoek in de archieven van Defensie.

Doofpotaffaire
De SP vindt dat Hennis veel meer moet doen om een einde te maken aan de 'doofpotaffaire'. PVV en D66 hebben vragen over de leider van het onderzoeksteam bij Defensie, oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen. Die had in de jaren tachtig een leidinggevende functie op de vliegbasis Twenthe en zou daar volgens betrokkenen klachten over de verf en de slechte ventilatie in de hangar hebben genegeerd.

Lees ook:
Leider taskforce Chroom-6 ligt onder vuur

SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Defensie breidt onderzoek naar giftige chroomverf uit
Defensie nam zieken voor lief

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Risico's giftige verf waren bekend bij Defensie
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Nog meer klachten Defensie over chroomverf
SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen