Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer: alle rechtbanken volledig openhouden

Geplaatst opdonderdag 26 november 2015 - 17:50

De Tweede Kamer wil niet dat de rechtbanken in zeven steden, waaronder Maastricht, worden ingeperkt.

Het kabinet moet in het voorjaar genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden.

Ruime meerderheid
Het CDA diende daartoe donderdag een motie in tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie en haalt dus een ruime meerderheid.

Toezegging
CDA-Kamerlid Peter Oskam wees op een eerdere toezegging van het kabinet uit 2013 dat er 32 volwaardige rechtbanken overeind zouden blijven. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken.

Justitiebegroting
Justitieminister Ard van der Steur sprak dat eerder in het debat tegen. Hij denkt dat de huisvestingsvoorstellen van de Raad voor de Rechtspraak wel degelijk mogelijk zijn. Hij wilde zich wel actiever gaan bemoeien met het overleg tussen de rechtbanken en de gemeenten Almelo, Assen, Alkmaar, Zutphen, Maastricht, Dordrecht en Lelystad. De burgemeesters van de steden zijn ook tegen de inkrimping.

Leegstand
De minister wees erop dat delen van rechtbanken nu leeg staan en dat dit veel belastinggeld kost. Die leegstand zal nog verder toenemen. De Kamer wil echter dat de rechtbanken volledig opengehouden worden "zonder dat de leegstand wordt gefinancierd".

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer: motorbendes harder aanpakken
Jos van Rey
Jos van Rey is nog altijd strijdvaardig
Leegloop bij justitie: zeven officieren vertrekken
Tweede Kamerlid stelt vragen over drag queen-incident
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Ook in 2020 komt er op Hemelvaartsdag 21 mei weer een nieuwe lijst met de leukste Limburgse liedjes aller tijden voorbij op L1 Radio. Deze wordt op L1 TV ondersteund door een marathonuitzending met de mooiste clips uit de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Maar zover is het nog niet, want er moet nog gestemd worden.

Je kunt hier stemmen
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen