Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer: alle rechtbanken volledig openhouden

Geplaatst opdonderdag 26 november 2015 - 17:50

De Tweede Kamer wil niet dat de rechtbanken in zeven steden, waaronder Maastricht, worden ingeperkt.

Het kabinet moet in het voorjaar genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden.

Ruime meerderheid
Het CDA diende daartoe donderdag een motie in tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie en haalt dus een ruime meerderheid.

Toezegging
CDA-Kamerlid Peter Oskam wees op een eerdere toezegging van het kabinet uit 2013 dat er 32 volwaardige rechtbanken overeind zouden blijven. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken.

Justitiebegroting
Justitieminister Ard van der Steur sprak dat eerder in het debat tegen. Hij denkt dat de huisvestingsvoorstellen van de Raad voor de Rechtspraak wel degelijk mogelijk zijn. Hij wilde zich wel actiever gaan bemoeien met het overleg tussen de rechtbanken en de gemeenten Almelo, Assen, Alkmaar, Zutphen, Maastricht, Dordrecht en Lelystad. De burgemeesters van de steden zijn ook tegen de inkrimping.

Leegstand
De minister wees erop dat delen van rechtbanken nu leeg staan en dat dit veel belastinggeld kost. Die leegstand zal nog verder toenemen. De Kamer wil echter dat de rechtbanken volledig opengehouden worden "zonder dat de leegstand wordt gefinancierd".

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer: motorbendes harder aanpakken
Jos van Rey
Jos van Rey is nog altijd strijdvaardig
Leegloop bij justitie: zeven officieren vertrekken
Tweede Kamerlid stelt vragen over drag queen-incident
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen