Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer: alle rechtbanken volledig openhouden

Geplaatst opdonderdag 26 november 2015 - 17:50

De Tweede Kamer wil niet dat de rechtbanken in zeven steden, waaronder Maastricht, worden ingeperkt.

Het kabinet moet in het voorjaar genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden.

Ruime meerderheid
Het CDA diende daartoe donderdag een motie in tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie en haalt dus een ruime meerderheid.

Toezegging
CDA-Kamerlid Peter Oskam wees op een eerdere toezegging van het kabinet uit 2013 dat er 32 volwaardige rechtbanken overeind zouden blijven. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken.

Justitiebegroting
Justitieminister Ard van der Steur sprak dat eerder in het debat tegen. Hij denkt dat de huisvestingsvoorstellen van de Raad voor de Rechtspraak wel degelijk mogelijk zijn. Hij wilde zich wel actiever gaan bemoeien met het overleg tussen de rechtbanken en de gemeenten Almelo, Assen, Alkmaar, Zutphen, Maastricht, Dordrecht en Lelystad. De burgemeesters van de steden zijn ook tegen de inkrimping.

Leegstand
De minister wees erop dat delen van rechtbanken nu leeg staan en dat dit veel belastinggeld kost. Die leegstand zal nog verder toenemen. De Kamer wil echter dat de rechtbanken volledig opengehouden worden "zonder dat de leegstand wordt gefinancierd".

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer: motorbendes harder aanpakken
Jos van Rey
Jos van Rey is nog altijd strijdvaardig
Leegloop bij justitie: zeven officieren vertrekken
Tweede Kamerlid stelt vragen over drag queen-incident
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen