Twee tot drie weken oud zijn ze, de kalfjes van een veehouder in Noorbeek. Iedere morgen telt hij de koeien en de kalveren in zijn wei. Zondagochtend ontbreekt er een kalfje. Na een korte zoektocht treft hij het 150 meter verderop aan. Doodgebeten. De meest waarschijnlijke dader: een wolf.
Al moet dna-onderzoek dat nog definitief bevestigen. Een taxateur heeft het kadaver inmiddels onderzocht sporen veiliggesteld. Die worden nader onderzocht bij de Universiteit van Wageningen en over enkele weken moet duidelijk zijn of er inderdaad sprake is van een wolvenbeet. Gelet op de verwondingen van het kalf, is er een gerede kans dat het het werk is van een wolf, zo concludeert de taxateur nu al.
Lees ook: Hoe weet je of een dier is doodgebeten door een wolf?
Geen plek
De boer, die niet met zijn naam in de media wil, is aangeslagen. Maanden werk en toewijding teniet gedaan door een roofdier. Hij vindt dat in een dunbevolkt gebied als Limburg geen plek is voor de wolf. Natuurorganisaties zien dat anders. De wolf is beschermd en mag daarom niet worden bestreden. Boeren wier vee ten prooi valt aan het roofdier krijgen wel een schadevergoeding. Veehouders worden al langer gewaarschuwd voor de aanwezigheid van een wolf en geadviseerd om tijdig maatregelen te nemen.
Meerdere wolven in de regio
Er zijn meerdere wolven in de regio actief, zo bleek uit een onderzoek uit 2021. Vooral op het grensgebied tussen Brabant en Limburg wordt geregeld een wolf waargenomen. Hij rukt op vanuit Duitsland en Belgiƫ. In Belgisch Limburg is in februari een zwangere wolvin gespot. Over twee jaar zullen haar welpen op zoek gaan naar een eigen territorium. Zo komen er steeds meer plekken bij waar de wolf zich vestigt.