Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil avondklok, maximaal één persoon op bezoek

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 13:53

Het demissionair kabinet is woensdagmiddag met extra maatregelen gekomen om het coronavirus sneller de kop in te kunnen drukken. Onder meer de invoering van een avondklok werd aangekondigd.

Ook klonk het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag te ontvangen. En op een uitvaart mogen nog maar maximaal 50 mensen komen in plaats van 100 mensen. De extra maatregelen zijn volgens het demissionaire kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de 'oude' variant.

Schrap zetten
Demissionair minister-president Mark Rutte: "We komen uit de coronacrisis, maar we moeten ons nog één keer schrap zetten. Wat het kabinet presenteert, gaat mensen hard raken, maar gaat ons veel opleveren." Een van de maatregelen die Rutte aankondigde, was de verwachte avondklok.

Avondklok
De avondklok gaat gelden tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Het is tussen die uren verboden voor mensen om buiten te komen. Wel komen er uitzonderingen voor mensen die dringende medische hulp aan mens en dier verlenen, waaronder de mantelzorg en mensen die een onmisbaar beroep hebben, zoals politie en verpleegkundigen. Ook de hond mag gewoon, mits aangelijnd, tijdens de avondklok uitgelaten worden. De maatregel moet wel nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd en zal dus nog niet direct ingaan. Omdat de maatregel gevoelig ligt, wil de demissionair premier er veel draagvlak voor hebben binnen de Tweede Kamer. Het parlement vergadert er donderdag over. Rutte verwacht dat, bij brede steun vanuit de Tweede Kamer, de avondklok zaterdag of zondag ingaat.

Video: NOS

Boodschappen
Met de avondklok wil het kabinet onder meer het thuisbezoek terugdringen. Er mag nog maar maximaal één bezoeker over de vloer komen. Uitzondering is opnieuw mantelzorg. De maatregel gaat in vanaf 25 januari. Ook supermarkten zullen door de avondklok eerder de deuren moeten sluiten. "Ik wil mensen dan ook aanraden om in de ochtend boodschappen te doen", gaf Rutte aan.

Reizen
Iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet vlak voor vertrek een sneltest laten doen om aan te tonen dat de reiziger negatief is. Ook wordt een negatieve PCR-test verplicht: "Daarmee zetten we een extra slot op de deur." Vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen uit Zuid-Amerika worden niet meer toegelaten.

Britse variant
"Waarom deze maatregelen, terwijl de cijfers dalen?", voegt minister Hugo de Jonge eraan toe. "We hebben te maken met een nieuwe variant, die besmettelijker is dan het huidige virus. Het OMT verwacht dat rond april het nieuwe Britse virus de overhand heeft." De Jonge wil met de huidige maatregelen tijd winnen om klaar te zijn voor de derde golf. "Als we vandaag voorkomen dat iemand besmet raakt, voorkomen we dat die iemand anders kan besmetten."

Kijk hier de persconferentie terug:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen