Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet weg: 'Maar echte daders blijven zitten'

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 15:00

De val van het kabinet lost niks op, want de echte veroorzakers van de toeslagenaffaire blijven zitten. Dat is de reactie van een Limburgs slachtoffer van de toeslagenaffaire op het aftreden van het kabinet Rutte-III vrijdagmiddag.

Het kabinet trok haar conclusies uit het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire, waarbij honderden gezinnen in de problemen kwamen omdat ze onterecht geld moesten terugbetalen aan de Belastingdienst.

Echte daders
Een van die slachtoffers is de Heerlense Suzanne, die liever met haar achternaam uit de media blijft. Ze strijdt al zes jaar voor genoegdoening en zit ook nu nog midden in de procedures. Ze snapt de politieke gevolgen, maar voor haar had het kabinet niet hoeven opstappen. "De vraag is wat je hiermee oplost, want de verkeerde mensen worden nu het slachtoffer en de echte daders, die willens en wetens mensen in de problemen hebben gebracht, die blijven zitten", vertelt Suzanne.

Strafrechtelijk vervolgen
Daarom heeft ze zich aangesloten bij andere ouders die door middel van een artikel 12-procedure de verantwoordelijken strafrechtelijk willen vervolgen. "En dat zijn niet de ministers of andere politici, maar de ambtenaren bij de Belastingdienst. En daar hoor je niks van, die mogen gewoon blijven zitten."

'Alles kwijt'
Suzanne heeft zeker voor 40.000 euro schade opgelopen door de affaire. Ze kreeg toeslagen voor vier kinderen, maar doordat ze het geld aan de Belastingdienst moest terugbetalen kwam ze in grote problemen. "Ik ben alles kwijtgeraakt. Mijn partner, mijn baan en mijn huis. Alleen mijn kinderen heb ik gelukkig nog. Dat kun je wel schrijnend noemen."

Lees ook: Alleenstaande moeder krijgt schadevergoeding van fiscus

Uitspraak
De Heerlense heeft inmiddels een klein deel teruggekregen, maar lang niet voldoende om alle problemen op te lossen. In augustus van vorig jaar bepaalde de bestuursrechter dat ze een schadevergoeding van 7.400 euro moest krijgen. "Er lopen nog allerlei procedures en de 30.000 euro die door het kabinet is beloofd, daar schijn ik dan weer niet voor in aanmerking te komen. Dus ik vrees dat ik nog allerlei procedures moet doorlopen voordat ik alles terug heb," vertelt Suzanne.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen