Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet trekt 675 miljoen euro uit voor hoger zorgsalaris

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 12:01

Bestuursvoorzitter David Jongen van het Zuyderland-ziekenhuis wordt door het kabinet op zijn wenken bediend: zijn roep om meer salaris voor het zorgpersoneel wordt door de regering beloond.

Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Middeninkomens
Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Door het extra geld gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit. Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

Geen gehoor
Eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen. Vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen, die het kabinet opriep minstens 600 miljoen euro vrij te maken voor de zorgsalarissen. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.

Motie
Een motie van Geert Wilders om de zorgsalarissen te verhogen, werd vorig jaar aangenomen na een 'fout' van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei het kabinet de motie niet te gaan uitvoeren.

David Jongen
Zuyderland-bestuursvoorzitter David Jongen vroeg begin september namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een open brief om geld uit Den Haag om de salarissen van het ziekenhuispersoneel te verhogen. De Zuyderland-directeur ziet dat als de belangrijkste manier om te voorkomen dat er nog meer ziekenhuispersoneel vertrekt.

Vraagtekens
Gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit Maastricht stelt daar vraagtekens bij: "Aan het extra geld voor de ziekenhuizen moeten harde voorwaarden worden verbonden. Bestuurders zouden zich moeten verplichten om de arbeidsomstandigheden in de ziekenhuizen te verbeteren zodat het personeelsverloop en het ziekteverzuim vermindert en het aantrekkelijker wordt om in de zorg te (blijven) werken."

Lees ook: Zorgeconoom: 'Geen geld zonder voorwaarden voor zorg'

Groot is het er overigens wel mee eens dat ziekenhuispersoneel beter betaald moet worden. "Om in de pas te blijven lopen met de salarisontwikkeling in de marktsector, moeten de salarissen in de zorg omhoog."

Zere been
Dat het kabinet de verhoging van het salaris van zorgpersoneel wil betalen door een hogere zorgpremie, is tegen het zere been van linkse oppositiepartijen. "Het is goed nieuws", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver over het plan om de zorgsalarissen te verhogen. "Maar er wordt niet aan de wens van de Kamer voldaan", voegt hij tijdens de Algemene Beschouwingen toe.

Winstbelasting
De Tweede Kamer wil de loonsverhoging betalen door de winstbelasting voor bedrijven op te schroeven. "In plaats van grote bedrijven voor deze salarisverhoging te laten betalen, gaat iedere Nederlander ervoor betalen", concludeert Klaver. "Het kabinet voert de motie niet uit", vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgens haar kiest het kabinet voor "multinationals en niet voor de burger". "Er ís een meerderheid om die winstbelasting te verhogen", zegt SP-leider Lilian Marijnissen.

Systematiek
De verdediging van demissionair premier Mark Rutte dat het "aan de systematiek ligt", kon ook op weinig begrip rekenen. Een deel van de verhoging (ongeveer 40 procent) moet vanuit de zorgverzekeringswet worden gefinancierd, en kan dus niet van buiten. "Dat is gewoon de wet. Je kan daar niet zomaar van afwijken, daar zijn allerlei redenen voor."

Hoe het overige deel wordt betaald, daar "moeten we uit zien te komen", stelt Rutte. Verhoging van de winstbelasting (officieel de vennootschapsbelasting) sluit hij daarbij niet uit.

Geen genoegen
Marijnissen nam hiermee geen genoegen. "Nu zegt de demissionair minister-president: ja, het kan eigenlijk wel, maar ik wil het niet, want dan moet de wet aangepast worden. Het spijt me, maar de Tweede Kamer heeft hierover een uitspraak gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen