Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet trekt 650 miljoen euro uit voor agrarische sector

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 22:43

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen in verband met de coronacrisis.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt er een oplossing voor een deel van de bezorgde boeren en tuinders in Limburg die kampen met omzetverlies.

Lees ook: Noodmaatregel: boeren vallen buiten de boot

Omzetschade opgevangen
Voor de sierteelt en de voedingstuinbouw is 600 miljoen beschikbaar. Omdat deze sectoren met forse omzetdalingen te kampen hebben, gaat de overheid ze daarin tegemoetkomen. Zeventig procent van de geleden omzetschade wordt door de overheid opgevangen, de overige 30 procent is voor de ondernemers.

Frietaardappelen
Door de sluiting van eet- en drinkgelegenheden kunnen telers van fritesaardappelen een groot deel van hun productie niet kwijt. Voor de steun aan hen is 50 miljoen euro beschikbaar. Zij worden gecompenseerd voor de aardappelen die ze nog in de opslag hebben, en die niet meer tot frites kunnen worden verwerkt. Ze krijgen 40 procent van de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020.

Lees ook: Frietaardappeloogst dreigt door corona verloren te gaan

Limburgse akkerbouwers
Duidelijkheid over compensatie was voor veel Limburgse fritesaardappeltelers belangrijk, omdat sommigen de aardappelen niet mechanisch kunnen koelen. En dat is nodig door de warme dagen en de steeds warmere nachten. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) liet onlangs aan L1 weten op de hoogte te zijn van de grote problemen die sommige telers hebben. Zij enquêteert de Limburgse akkerbouwers om dit zo concreet mogelijk in beeld te krijgen.

Uniek
De agrarische sector komt ook in aanmerking voor de eerdere, algemene noodmaatregelen van het kabinet, maar dat is volgens Schouten niet afdoende. "We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen