Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet: nieuwe en aangescherpte maatregelen tegen corona

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 19:28

Het kabinet heeft nieuwe landelijke beperkingen aangekondigd voor de horeca, en voor de introductieweken van universiteiten en hogescholen.

Dat heeft premier Mark Rutte donderdagavond bekendgemaakt naar aanleiding van de alarmerende toename van het aantal besmettingen in ons land.

Horeca
Volgens Rutte verslapt de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Daarom wordt een eerdere versoepeling teruggedraaid. Mensen kunnen alleen nog maar gaan uit eten als ze vooraf gereserveerd hebben. Bovendien moet er een 'checkgesprek' plaatsvinden over de gezondheid van de gast(en). Ook wordt gasten aan de voorkant gevraagd naar hun contactgegevens, zodat mensen in geval van een besmetting bij contactonderzoek snel getraceerd kunnen worden.

Sluiting
Verder kunnen locaties als musea en pretparken gesloten worden als de GGD heeft vastgesteld dat er verschillende besmettingen hebben plaatsgevonden.

Introductieweken
De teugels worden ook aangetrokken voor introductieweken van universiteiten en hogescholen. Die moeten zoveel mogelijk online plaatsvinden. Fysieke bijeenkomsten zijn alleen toegestaan in kleine groepen en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Studentenverenigingen mogen geen fysieke werving van nieuwe leden houden en ontgroeningen zijn ook uit den boze. Sportverenigingen hebben iets meer vrijheid voor fysieke bijeenkomsten, maar alleen als de sportieve activiteit daarbij voorop staat. Alcoholgebruik tijdens introducties is niet toegestaan en activiteiten - waarvoor vooraf toestemming van de veiligheidsregio moet worden gevraagd - moeten om 22:00 uur eindigen.

Reizigers
Op Schiphol komt er een coronateststraat, zodat reizigers getest kunnen worden als ze zijn teruggekeerd uit een risicogebied en de GGD gaat controleren of ze twee weken in - dringend geadviseerde, maar niet verplichte - thuisisolatie blijven. Dat doet de GGD op basis van de passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen.

Jongeren
De premier richtte zich speciaal tot jongeren. "Als teveel van jullie de regels aan je laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen. Als je je niet aan de regels houdt, ben je een gevaar voor je ouders, en je opa en oma. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen." Jongeren die van zichzelf weten dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden, vraagt Rutte met klem om geen contact te hebben met mensen uit risicogroepen.

Meeste besmettingen thuis
De minister-president drukte mensen nog eens op het hart zich ook thuis aan de anderhalvemeterregel te houden. De meeste besmettingen vinden volgens hem plaats in huiselijke kring, dus 'schouder aan schouder met je oom op de bank' is volgens Rutte uit den boze. De premier wees er nog eens op dat mensen zich in aanwezigheid van anderen vooral aan de algemeen geldende maatregelen moeten houden: anderhalve meter afstand, handen veelvuldig wassen, zoveel mogelijk thuis werken, thuis blijven bij (milde) klachten, je laten testen als je klachten hebt en drukke plaatsen mijden.

Bekijk hier wat de regels en adviezen van de rijksoverheid zijn.

Lokaal en regionaal
Behalve bovenstaande landelijke beperkingen benadrukte Rutte dat burgemeesters en veiligheidsregio's ook voldoende handvatten hebben om lokaal of regionaal maatregelen te nemen. De meeste nieuwe besmettingen ontstaan op dit moment in de Randstad en West-Brabant. Eerder kregen Amsterdam en Rotterdam al toestemming voor plaatselijke experimenten met het verplichten van mondkapjes. Ook burgemeester Rianne Donders van Roermond maakt van die mogelijkheid gebruik door mondkapjes vanaf volgende week woensdag te verplichten in het Designer Outlet in Roermond, nadat daar enkele winkels werden gesloten wegens coronabesmettingen.

Lees ook: Outlet Roermond gaat mondkapjes verplichten

Een andere mogelijkheid die burgemeesters hebben, is sluitingstijd van de horeca en nachtwinkels te vervroegen naar middernacht. Dat is een maatregel die op termijn ook landelijk kan worden uitgerold als dat nodig mocht zijn.

Sportwedstrijden
Rutte ziet sportwedstrijden waarbij supporters zich niet aan de regels houden als een risico. Burgemeesters of veiligheidsregio's hebben de mogelijkheid om geen publiek toe te staan voor dit soort wedstrijden. Het verbieden supporters in het betaald voetbal kan volgens de premier ook opgerekt worden naar landelijk niveau, zodat dat voor heel Nederland gaat gelden. Hij verwees daarbij naar beelden van Feijenoordsupporters die samen zongen, ondanks het dringende advies dat niet te doen.

Lees ook: Drukte in Limburg: lopen we risico op tweede coronagolf?

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen