Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet helpt varkensboeren te stoppen

Geplaatst opzaterdag 7 juli 2018 - 8:30

Om de overlast van de vele varkensboeren in het zuiden en oosten van Nederland tegen te gaan, gaat het kabinet boeren uitkopen.

Varkensboeren die wel door willen, krijgen hulp om dat op een duurzame manier te doen, schrijft minister Carola Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer.

Veel varkensboeren
In Noord-Limburg, delen van Gelderland en in Twente zijn wel erg veel varkensboeren. De Peel in het zuidoosten van Noord-Brabant geldt als de regio met de hoogste 'veedichtheid' van Europa. De buren van al die boeren hebben last van de stank of worden zelfs ziek van bijvoorbeeld het fijnstof dat door de veeteelt in de lucht terechtkomt.

Warm saneren
Het kabinet besloot bij zijn aantreden daarom 200 miljoen euro uit te trekken om de varkenshouderij 'warm te saneren'. Daarvan gaat 120 miljoen naar boeren die willen stoppen. Voor collega's die de uitstoot van hinderlijke of schadelijke stoffen uit hun stallen willen tegengaan, ligt 60 miljoen klaar. De sector legt voor dat laatste zelf ook 40 miljoen bij. Daarop kunnen niet alleen varkenshouders, maar ook boeren met pluimvee of geiten aanspraak maken.

Nieuwe baan
Met de resterende miljoenen worden boeren uit de schulden en naar een nieuwe baan geholpen. Ook is er geld voor de herbestemming van grond en boerderijen en voor sloop. Anders verrommelt het platteland en kunnen bijvoorbeeld drugscriminelen zich er makkelijk nestelen, vreest Schouten.

Welwillend
De minister heeft over de aanpak overlegd en afspraken gemaakt met de boeren, andere betrokkenen als veevoerfabrikanten en fokbedrijven en met provincies en gemeenten. Die staan er 'welwillend' tegenover, maar hebben nog wel wat wensen. Zo willen ze dat de bedrijven die de meeste overlast veroorzaken, ook als eerste in aanmerking komen voor de regeling. Ook willen ze de garantie dat de mestlimiet niet wordt aangescherpt, zodat boeren weten waar ze de komende jaren aan toe zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen