Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart: Woon jij binnen 15 minuten van een ambulancepost?

Geplaatst opdonderdag 30 mei 2019 - 6:56

Ruim 10 procent van de Limburgse woningen ligt in de spits buiten de wettelijk gestelde aanrijtijd van de Limburgse ambulanceposten. Vooral in Vaals en Arcen hebben de ambulancediensten moeite om in bepaalde situaties op tijd te komen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in opdracht van L1.

Vijftigduizend woningen
Ruim vijftigduizend woningen zijn in de spits niet te bereiken binnen de vijftien minuten die de wet voorschrijft waarin een ambulance bij een slachtoffer moet zijn. Buiten de spits zakt dat aantal naar iets meer dan 22.000 woningen (4,2 procent). De cijfers zijn gebaseerd op de afstand van de woningen en buitenplaatsen in de provincie ten opzichte van de ambulanceposten, samen met de maximumsnelheid die ambulances mogen rijden.

Blinde vlekken
Dat betekent niet dat ambulances in alle gevallen daadwerkelijk te laat zijn in deze 'blinde vlekken'. Behalve de vaste posten hebben de ambulancediensten ook mobiele posten die op moeilijk bereikbare plekken worden neergezet. Dat zijn ambulances die op risicomomenten alvast een moeilijk bereikbaar gebied inrijden en daar wachten op eventuele noodgevallen. Daarmee neemt de aanrijtijd aanzienlijk af. Ook ambulancecollega's uit Duitsland en België worden in de grensgebieden ingezet.

Norm
De aanrijtijden van de ambulancediensten komen in zowel Noord- als Zuid-Limburg uit boven de 95 procent en voldoen daarmee ruim aan de norm.

Bekijk hieronder of jouw woonplek binnen een blinde vlek valt. Met het selectiemenu linksboven kun je de verschillen zien binnen en buiten de spits:

Schaakbord
"Het is een groot schaakbord", laat ambulancebroeder Bauke Bakker van de post Maastricht weten. "De meldkamer is constant aan het schakelen met de aanwezige wagens om een goede dekking te geven." In het Heuvelland staat bijvoorbeeld maar één ambulance. Is die onderweg naar een spoedgeval en komt er een andere melding binnen, dan nemen de posten uit Maastricht en Parkstad het over. De aanrijtijden worden dan wel iets langer, maar vallen in de meeste gevallen nog steeds binnen de vijftien minuten.

Probleemgeval
Alleen Vaals is in het Heuvelland een probleemgeval. "Als de post Heuvelland, waar één ambulance staat, bezig is, merken we dat Vaals lastiger te bereiken is", weet Bakker. In 2017 (86,1 procent) en 2018 (81,5 procent) lag het aantal te late ritten behoorlijk boven de norm. De eerste maanden van 2019 gaat het echter wat beter. Alleen in februari kwamen zes ritten van de 21 te laat, een percentage van 71,4 procent.

Mobiele post
Om toch op tijd bij slachtoffers in Vaals te zijn, worden ambulances uit de posten Parkstad en Maastricht op strategische plekken in het Heuvelland gezet als de post daar naar een spoedgeval moet. Ook werd in 2018 194 keer de Duitse ambulance opgeroepen, als de kans groot was dat men vanuit Nederland niet op tijd zou komen.

Arcen
Ook in Arcen wordt veelvuldig gebruikgemaakt van een mobiele post. Ambulancediensten in Noord-Limburg hebben met name moeite het dorp te bereiken als het druk is op de weg. "Daardoor zetten we met enige regelmaat een mobiele post in die tijdens de spits al in de buurt van Arcen is", laat een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord weten. "Daarmee weten we in de meeste gevallen toch de norm te halen en springt Arcen er niet negatief uit in de jaarlijkse cijfers." Waar men in Zuid-Limburg aardig wat gebruikmaakt van Duitse collega's in moeilijk bereikbare gevallen, is dat in Noord-Limburg niet het geval. "Alleen in Siebengewald hebben we af en toe hulp uit Duitsland nodig."

Buitengebieden
Uit de gegevens van de RUG blijkt dat voornamelijk buitengebieden in Limburg lastig te bereiken zijn, maar ook een aantal woonkernen valt in de 'blinde vlek', gebieden die vanuit de ambulanceposten niet op tijd bereikbaar zijn. In Noord-Limburg gaat het behalve Arcen vooral om Gennep en de kop van Noord-Limburg, in het zuiden liggen naast Vaals Ulestraten en Itteren in de minder-bereikbare zone. De onlangs geopende post in Landgraaf heeft de aanrijtijden in die regio goed gedaan, weet ook Bakker. "De post ligt net aan de buitenring. Daardoor kunnen we sneller op plekken zijn die voorheen moeilijker bereikbaar waren. Alleen delen van Brunssum en Beekdaelen blijven soms lastig."

Gennep
In Noord-Limburg komt er een oplossing voor de mindere aanrijtijden rond Gennep, die ontstonden toen de ambulancepost daar vorig jaar werd opgeheven. Op aandringen van burgemeester Peter de Koning van Gennep komt er aan het einde van dit jaar een post bij in Bergen. Daarmee moeten de aanrijtijden in de gemeente aanzienlijk verbeterd worden. Mook en Middelaar heeft minder nadelige effecten van het sluiten van de Gennepse post. Daar komen de ambulances uit Nijmegen mooi op tijd aan, laat een woordvoerder van GGD Limburg-Noord weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen