Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart: Waar beefde de Limburgse grond sinds 1980?

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 6:00

Sinds 1980 zijn er ruim vierhonderd aardbevingen geweest in de Limburgse bodem.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 op basis van cijfers van het KNMI, de instantie die aardbevingen in Nederland bijhoudt.

Breuklijnen
In totaal beefde de grond 412 keer. De meeste van die bevingen vonden plaats langs de twee grote breuklijnen die door de provincie lopen: de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk.

Zwermen
Gemiddeld vinden er in Limburg tussen de twee en zes aardbevingen per jaar plaats. Uitzonderingen waren de jaren 2018 en 2001, toen er zogeheten aardbevingszwermen bij de Feldbissbreuk werden waargenomen. Dat zorgde in 2018 voor een tiental schokken rond Heerlen en in 2001 voor ruim honderd bevingen rond Voerendaal. "Die zwermen hebben een andere eigenschap dan normale aardbevingen", legt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige bij het KNMI, uit. "Waar je normaal gesproken een voorschok, hoofdschok en naschok hebt van verschillende sterktes, zijn er bij een zwerm een heleboel van min of meer dezelfde magnitude."

Lees ook: De aarde trilt opnieuw in Heerlen

Linne 1992
Volgens Evers blijft het aantal aardschokken in Limburg gelijk. "We zien geen toe of afname. De breuken worden dus niet meer of minder actief." De zwaarste aardbeving van de laatste veertig jaar vond in 1992 plaats in Linne. Destijds werd Limburg in de ochtend opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter.

Eens in vijftig jaar
Een dergelijke beving zullen we de komende jaren niet tegenkomen, is de verwachting. "Zo'n beving komt eens op de vijftig tot honderd jaar voor", zegt Evers. Of een 5.8 het zwaarste is wat we in Limburg kunnen verwachten, weer Evers niet. "Het is niet mogelijk om een maximumsterkte erop vast te pinnen. Met bodemonderzoek kunnen we kijken hoe sterk bevingen in voorgaande eeuwen zijn geweest, maar we hebben geen idee hoe sterk bevingen in Limburg kunnen worden."

Veel lichte bevingen
Veel schade zullen de meeste aardbevingen in Limburg echter niet aanrichten. Met een magnitude van minder dan 2.0 op de schaal van Richter is het grootste deel vrijwel niet voelbaar.

Magnitude van 3.0
Zestien keer beefde de aarde wat heftiger in Limburg. Met een magnitude van 3.0 of meer op de schaal van Richter zijn die aardbevingen voelbaar en kunnen ze lichte schade aanrichten aan gebouwen. De laatste aardbeving van een dergelijke sterkte vond plaats op 20 januari 2013 in Sint Odiliënberg. Deze beving had een magnitude van 3.1.

Tektonisch en geïnduceerd
Limburg is vrijwel de enige regio in Nederland waar zogenoemde tektonische aardbevingen, bevingen veroorzaakt door breuklijnen, voorkomen. Veruit de meeste aardschokken in Nederland vonden binnen de provinciegrenzen plaats. In de provincie Groningen vinden met name geïnduceerde bevingen plaats, veroorzaakt door de gaswinning in de regio.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen