Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart: Waar beefde de Limburgse grond sinds 1980?

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 6:00

Sinds 1980 zijn er ruim vierhonderd aardbevingen geweest in de Limburgse bodem.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 op basis van cijfers van het KNMI, de instantie die aardbevingen in Nederland bijhoudt.

Breuklijnen
In totaal beefde de grond 412 keer. De meeste van die bevingen vonden plaats langs de twee grote breuklijnen die door de provincie lopen: de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk.

Zwermen
Gemiddeld vinden er in Limburg tussen de twee en zes aardbevingen per jaar plaats. Uitzonderingen waren de jaren 2018 en 2001, toen er zogeheten aardbevingszwermen bij de Feldbissbreuk werden waargenomen. Dat zorgde in 2018 voor een tiental schokken rond Heerlen en in 2001 voor ruim honderd bevingen rond Voerendaal. "Die zwermen hebben een andere eigenschap dan normale aardbevingen", legt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige bij het KNMI, uit. "Waar je normaal gesproken een voorschok, hoofdschok en naschok hebt van verschillende sterktes, zijn er bij een zwerm een heleboel van min of meer dezelfde magnitude."

Lees ook: De aarde trilt opnieuw in Heerlen

Linne 1992
Volgens Evers blijft het aantal aardschokken in Limburg gelijk. "We zien geen toe of afname. De breuken worden dus niet meer of minder actief." De zwaarste aardbeving van de laatste veertig jaar vond in 1992 plaats in Linne. Destijds werd Limburg in de ochtend opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter.

Eens in vijftig jaar
Een dergelijke beving zullen we de komende jaren niet tegenkomen, is de verwachting. "Zo'n beving komt eens op de vijftig tot honderd jaar voor", zegt Evers. Of een 5.8 het zwaarste is wat we in Limburg kunnen verwachten, weer Evers niet. "Het is niet mogelijk om een maximumsterkte erop vast te pinnen. Met bodemonderzoek kunnen we kijken hoe sterk bevingen in voorgaande eeuwen zijn geweest, maar we hebben geen idee hoe sterk bevingen in Limburg kunnen worden."

Veel lichte bevingen
Veel schade zullen de meeste aardbevingen in Limburg echter niet aanrichten. Met een magnitude van minder dan 2.0 op de schaal van Richter is het grootste deel vrijwel niet voelbaar.

Magnitude van 3.0
Zestien keer beefde de aarde wat heftiger in Limburg. Met een magnitude van 3.0 of meer op de schaal van Richter zijn die aardbevingen voelbaar en kunnen ze lichte schade aanrichten aan gebouwen. De laatste aardbeving van een dergelijke sterkte vond plaats op 20 januari 2013 in Sint Odiliënberg. Deze beving had een magnitude van 3.1.

Tektonisch en geïnduceerd
Limburg is vrijwel de enige regio in Nederland waar zogenoemde tektonische aardbevingen, bevingen veroorzaakt door breuklijnen, voorkomen. Veruit de meeste aardschokken in Nederland vonden binnen de provinciegrenzen plaats. In de provincie Groningen vinden met name geïnduceerde bevingen plaats, veroorzaakt door de gaswinning in de regio.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen