Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart: Waar beefde de Limburgse grond sinds 1980?

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 6:00

Sinds 1980 zijn er ruim vierhonderd aardbevingen geweest in de Limburgse bodem.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 op basis van cijfers van het KNMI, de instantie die aardbevingen in Nederland bijhoudt.

Breuklijnen
In totaal beefde de grond 412 keer. De meeste van die bevingen vonden plaats langs de twee grote breuklijnen die door de provincie lopen: de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk.

Zwermen
Gemiddeld vinden er in Limburg tussen de twee en zes aardbevingen per jaar plaats. Uitzonderingen waren de jaren 2018 en 2001, toen er zogeheten aardbevingszwermen bij de Feldbissbreuk werden waargenomen. Dat zorgde in 2018 voor een tiental schokken rond Heerlen en in 2001 voor ruim honderd bevingen rond Voerendaal. "Die zwermen hebben een andere eigenschap dan normale aardbevingen", legt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige bij het KNMI, uit. "Waar je normaal gesproken een voorschok, hoofdschok en naschok hebt van verschillende sterktes, zijn er bij een zwerm een heleboel van min of meer dezelfde magnitude."

Lees ook: De aarde trilt opnieuw in Heerlen

Linne 1992
Volgens Evers blijft het aantal aardschokken in Limburg gelijk. "We zien geen toe of afname. De breuken worden dus niet meer of minder actief." De zwaarste aardbeving van de laatste veertig jaar vond in 1992 plaats in Linne. Destijds werd Limburg in de ochtend opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter.

Eens in vijftig jaar
Een dergelijke beving zullen we de komende jaren niet tegenkomen, is de verwachting. "Zo'n beving komt eens op de vijftig tot honderd jaar voor", zegt Evers. Of een 5.8 het zwaarste is wat we in Limburg kunnen verwachten, weer Evers niet. "Het is niet mogelijk om een maximumsterkte erop vast te pinnen. Met bodemonderzoek kunnen we kijken hoe sterk bevingen in voorgaande eeuwen zijn geweest, maar we hebben geen idee hoe sterk bevingen in Limburg kunnen worden."

Veel lichte bevingen
Veel schade zullen de meeste aardbevingen in Limburg echter niet aanrichten. Met een magnitude van minder dan 2.0 op de schaal van Richter is het grootste deel vrijwel niet voelbaar.

Magnitude van 3.0
Zestien keer beefde de aarde wat heftiger in Limburg. Met een magnitude van 3.0 of meer op de schaal van Richter zijn die aardbevingen voelbaar en kunnen ze lichte schade aanrichten aan gebouwen. De laatste aardbeving van een dergelijke sterkte vond plaats op 20 januari 2013 in Sint Odiliënberg. Deze beving had een magnitude van 3.1.

Tektonisch en geïnduceerd
Limburg is vrijwel de enige regio in Nederland waar zogenoemde tektonische aardbevingen, bevingen veroorzaakt door breuklijnen, voorkomen. Veruit de meeste aardschokken in Nederland vonden binnen de provinciegrenzen plaats. In de provincie Groningen vinden met name geïnduceerde bevingen plaats, veroorzaakt door de gaswinning in de regio.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen