Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart: Waar beefde de Limburgse grond sinds 1980?

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 6:00

Sinds 1980 zijn er ruim vierhonderd aardbevingen geweest in de Limburgse bodem.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 op basis van cijfers van het KNMI, de instantie die aardbevingen in Nederland bijhoudt.

Breuklijnen
In totaal beefde de grond 412 keer. De meeste van die bevingen vonden plaats langs de twee grote breuklijnen die door de provincie lopen: de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk.

Zwermen
Gemiddeld vinden er in Limburg tussen de twee en zes aardbevingen per jaar plaats. Uitzonderingen waren de jaren 2018 en 2001, toen er zogeheten aardbevingszwermen bij de Feldbissbreuk werden waargenomen. Dat zorgde in 2018 voor een tiental schokken rond Heerlen en in 2001 voor ruim honderd bevingen rond Voerendaal. "Die zwermen hebben een andere eigenschap dan normale aardbevingen", legt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige bij het KNMI, uit. "Waar je normaal gesproken een voorschok, hoofdschok en naschok hebt van verschillende sterktes, zijn er bij een zwerm een heleboel van min of meer dezelfde magnitude."

Lees ook: De aarde trilt opnieuw in Heerlen

Linne 1992
Volgens Evers blijft het aantal aardschokken in Limburg gelijk. "We zien geen toe of afname. De breuken worden dus niet meer of minder actief." De zwaarste aardbeving van de laatste veertig jaar vond in 1992 plaats in Linne. Destijds werd Limburg in de ochtend opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter.

Eens in vijftig jaar
Een dergelijke beving zullen we de komende jaren niet tegenkomen, is de verwachting. "Zo'n beving komt eens op de vijftig tot honderd jaar voor", zegt Evers. Of een 5.8 het zwaarste is wat we in Limburg kunnen verwachten, weer Evers niet. "Het is niet mogelijk om een maximumsterkte erop vast te pinnen. Met bodemonderzoek kunnen we kijken hoe sterk bevingen in voorgaande eeuwen zijn geweest, maar we hebben geen idee hoe sterk bevingen in Limburg kunnen worden."

Veel lichte bevingen
Veel schade zullen de meeste aardbevingen in Limburg echter niet aanrichten. Met een magnitude van minder dan 2.0 op de schaal van Richter is het grootste deel vrijwel niet voelbaar.

Magnitude van 3.0
Zestien keer beefde de aarde wat heftiger in Limburg. Met een magnitude van 3.0 of meer op de schaal van Richter zijn die aardbevingen voelbaar en kunnen ze lichte schade aanrichten aan gebouwen. De laatste aardbeving van een dergelijke sterkte vond plaats op 20 januari 2013 in Sint Odiliënberg. Deze beving had een magnitude van 3.1.

Tektonisch en geïnduceerd
Limburg is vrijwel de enige regio in Nederland waar zogenoemde tektonische aardbevingen, bevingen veroorzaakt door breuklijnen, voorkomen. Veruit de meeste aardschokken in Nederland vonden binnen de provinciegrenzen plaats. In de provincie Groningen vinden met name geïnduceerde bevingen plaats, veroorzaakt door de gaswinning in de regio.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen