Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaarsen verdwijnen als sneeuw voor de zon uit basiliek

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 7:19

Gelovigen die in de basiliek van Meerssen een kaarsje willen opsteken, komen daar deze zomer vaak van een koude kermis thuis.

Kaarsen worden massaal meegenomen uit het monumentale kerkgebouw, zonder dat er een bijdrage in het offerblok is gestort.

Toeristenseizoen
Pastoor Wim van Meijgaarden vermoedt dat het toeristenseizoen de boosdoener is. "Ouders zitten buiten op het terras, terwijl hun kinderen wat rondrennen en op een gegeven moment in de kerk wat kaarsen meenemen", zegt hij. "Of mensen denken dat zo'n kaars een leuke souvenir is. Het is een typisch zomers probleem. Over een paar weken is er niks meer aan de hand."

Automaat
Niet alleen de kleine gebedskaarsjes verdwijnen uit de kapel van de Basiliek van het Heilig Sacrament. Ook de dure noveenkaarsen worden gretig meegenomen. Maar een snelle oplossing ziet Van Meijgaarden niet. "We zouden de kaarsen in een automaat kunnen stoppen, zodat je eerst een offerande moet doen voordat je een kaarsje kunt opsteken. Maar zo'n automaat kost tweedehands al 3500 euro, dat verdien je niet terug."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen