Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitieel apparaat loopt vast door geheime criminele chats

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 8:00

Het recente politiesucces rondom berichtendiensten EncroChat, Sky en Anom kent zijn keerzijde. Door de miljoenen onderschepte berichten van criminelen en daaropvolgende onderzoeken zit het justitieel apparaat meer dan ooit verstopt.

Dat blijkt uit gesprekken die L1 voerde met mensen binnen de opsporing.

Video: L1

Onderwereld in paniek
In korte tijd werden grote berichtendiensten als EncroChat en Sky gekraakt door de politie. Deze servers waren streng beveiligd en daarmee razend populair binnen het criminele milieu. Uit verschillende dossiers blijkt dat criminelen in de gekraakte berichten vrijuit spreken over hun handel en wandel. Toen deze chats in handen van justitie kwamen, brak er daarom paniek uit.

Telefoon roodgloeiend
"De vragen stormden op je af", zegt advocate Gitte Stevens. "Hoe lang kunnen ze al meelezen? Sinds wanneer is dat? Is het echt waar?" Ook de telefoon van collega-advocate Francoise Landerloo stond roodgloeiend na de politie-acties. "Je kreeg de meest rare paniekacties, van mensen die zeiden: 'Als ik hem nu weggooi of in de fik steek, zou dat dan wat uitmaken?'"

Lees ook: Kerkradenaren opgepakt bij internationale undercoveractie

Vierhonderd strafzaken
Justitie wil niet zeggen hoeveel zaken er tot dusver zijn voortgekomen uit de cryptokraken, maar de teller zou in Nederland inmiddels op zo'n 400 strafzaken staan. Binnen de opsporing heerst jubelstemming over de acties; na lange tijd heeft men de georganiseerde misdaad in ons land weer eens een rechtse directe uit kunnen delen.

Toch is het niet enkel hosanna. Nog voor de acties zat het gerechtelijk systeem al jaren verstopt door capaciteitsproblemen binnen justitie, politie en rechtbanken.

Strengere keuzes
Dat is met de nieuwe golf aan onderzoeken en strafzaken alleen maar erger geworden. "In een week zijn er gemiddeld vijf rechercheurs beschikbaar voor een regio in Limburg", vertelt een anonieme opsporingsbron. "Maar in die week zijn er in die regio ook vijf zaken die door de recherche onderzocht moeten worden. En die vijf rechercheurs kunnen hooguit twee zaken doen. Dat was de situatie vóórdat dit alles erbij kwam. We moeten nog strenger gaan kiezen."

Video: L1

Duivels dilemma
Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff onderstreept het probleem. Hij spreekt van een 'duivels dilemma', omdat de politie bepaalde zaken voorrang moet geven en daarmee andere zaken laat liggen. "Mijn verwachting is dat daardoor de roep om meer geld naar de hele strafrechtspleging luider wordt. Dat is ook een hele terechte roep."

Brinkhoff denkt overigens dat de 'normale burger' niet wordt vergeten. "Het klopt dat veel capaciteit naar deze berichten zal gaan, maar ik verwacht dat er nog steeds genoeg capaciteit is om Mien op straat te helpen als zij wordt overvallen of als er andere nare dingen gebeuren. Het zal wel een spanningsveld worden: waar geef je nou de meeste prioriteit aan?"

Enorme hoeveelheid
Advocaat Arthur Vonken denkt dat hij en zijn collega's de komende jaren de handen vol hebben aan de cryptokraken. "Het is zo'n enorme hoeveelheid aan informatie, ik denk dat justitie volstrekt onvoldoende capaciteit heeft om al die informatie op dit moment zodanig vorm te geven dat het onderzoek bij een rechter gebracht kan worden", zegt Vonken. "Ik denk dat we hier nog heel lang mee geconfronteerd gaan worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen