Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitiebaas trekt na vier jaar deur achter zich dicht

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 6:00

Jan Eland (64) vertrekt als hoofdofficier van justitie in Limburg. Naar eigen zeggen is het tijd voor een nieuwe uitdaging binnen het Openbaar Ministerie. Eland blijft aan tot er een opvolger is gevonden.

Dat bevestigt een justitiewoordvoerster tegenover L1.

Lees ook: Tijdelijke functie erbij voor hoofdofficier Jan Eland

Limburgse bodem
De justitiële carrière van Eland startte in Roermond, waar hij in 1989 begon als officier van justitie. Tien jaar later verkaste hij naar Middelburg. Daar zou hij uiteindelijk hoofdofficier van justitie worden. Diezelfde functie bekleedde Eland sinds 2003 binnen het parket Noord-Nederland, met een korte uitstap als hoofdaanklager bij het Hof in Amsterdam. In september 2017 trok hij naar Limburg.

Nieuwe uitdaging
Eland heeft een woning gekocht in het noorden van het land. Een dagelijkse reis naar Maastricht, waar justitie in onze provincie zetelt, vindt hij wat veel van het goede. De justitiebaas heeft zijn collega's bovendien laten weten dat hij het na vier jaar tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Die nieuwe klus hoopt hij binnen justitie te vinden.

ANP
Hoofdofficier Jan Eland tijdens een persconferentie over de zaak Nicky Verstappen.
Foto: ANP

Stevige klus
De zestiger volgde in september 2017 Roger Bos op. Eland was sindsdien betrokken bij verschillende grote strafzaken, waaronder de arrestatie van Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen, maar kwam ook intern stevige uitdagingen tegen. Een jaar na zijn aantreden verloor justitie in Limburg in korte tijd zeven ervaren officieren. Eland moest aan een vrijwel geheel nieuw team bouwen. Daarnaast bleven door ondercapaciteit bij justitie, politie en rechtbank nog veel strafzaken liggen.

Lees ook: Criminelen boffen: lagere straf door drukte bij rechtbank

In 2019 flirtte Eland al eens met een vertrek uit Limburg; hij solliciteerde toen als hoofdofficier in Rotterdam. Datzelfde jaar kreeg hij er wel een functie bij. Hij stapte in als tijdelijk hoofdofficier Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (COVM), een klus die hij combineerde met zijn leidinggevende taken in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen