Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitiebaas trekt na vier jaar deur achter zich dicht

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 6:00

Jan Eland (64) vertrekt als hoofdofficier van justitie in Limburg. Naar eigen zeggen is het tijd voor een nieuwe uitdaging binnen het Openbaar Ministerie. Eland blijft aan tot er een opvolger is gevonden.

Dat bevestigt een justitiewoordvoerster tegenover L1.

Lees ook: Tijdelijke functie erbij voor hoofdofficier Jan Eland

Limburgse bodem
De justitiële carrière van Eland startte in Roermond, waar hij in 1989 begon als officier van justitie. Tien jaar later verkaste hij naar Middelburg. Daar zou hij uiteindelijk hoofdofficier van justitie worden. Diezelfde functie bekleedde Eland sinds 2003 binnen het parket Noord-Nederland, met een korte uitstap als hoofdaanklager bij het Hof in Amsterdam. In september 2017 trok hij naar Limburg.

Nieuwe uitdaging
Eland heeft een woning gekocht in het noorden van het land. Een dagelijkse reis naar Maastricht, waar justitie in onze provincie zetelt, vindt hij wat veel van het goede. De justitiebaas heeft zijn collega's bovendien laten weten dat hij het na vier jaar tijd vindt voor een nieuwe uitdaging. Die nieuwe klus hoopt hij binnen justitie te vinden.

ANP
Hoofdofficier Jan Eland tijdens een persconferentie over de zaak Nicky Verstappen.
Foto: ANP

Stevige klus
De zestiger volgde in september 2017 Roger Bos op. Eland was sindsdien betrokken bij verschillende grote strafzaken, waaronder de arrestatie van Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen, maar kwam ook intern stevige uitdagingen tegen. Een jaar na zijn aantreden verloor justitie in Limburg in korte tijd zeven ervaren officieren. Eland moest aan een vrijwel geheel nieuw team bouwen. Daarnaast bleven door ondercapaciteit bij justitie, politie en rechtbank nog veel strafzaken liggen.

Lees ook: Criminelen boffen: lagere straf door drukte bij rechtbank

In 2019 flirtte Eland al eens met een vertrek uit Limburg; hij solliciteerde toen als hoofdofficier in Rotterdam. Datzelfde jaar kreeg hij er wel een functie bij. Hij stapte in als tijdelijk hoofdofficier Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (COVM), een klus die hij combineerde met zijn leidinggevende taken in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen