Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie worstelt nog met motief liquidatiepoging Sittard

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 11:11

De liquidatiepoging op Anthy P. (38) in Sittard vorig jaar is volgens justitie door drie mannen uitgevoerd. Wie de opdrachtgevers zijn en waarom er werd geschoten, is nog niet duidelijk, zo bleek donderdag tijdens een pro formazitting in Maastricht.

De liquidatie op de Bradleystraat mislukte, maar het slachtoffer raakte op 12 september wel zwaargewond door de regen aan kogels. Hij is blijvend invalide.

Vrees voor geweld
Het slachtoffer is een bekende naam in het criminele milieu; hij is onder meer verdachte in de zaak tegen motorclub Bandidos. Tijdens de zitting zei de aanklaagster te vrezen voor meer geweld. "We zien in Amsterdam dat geweld meer geweld veroorzaakt. En in dit geval is het karwei nog niet afgemaakt." Voor de klus zou een beloning van 100.000 euro zijn uitgeloofd.

Lees ook: Slachtoffer Sittardse schietpartij ondergedoken in safehouse

Belangrijk bewijs
Maar waarom moest Anthy dood en wie zou de klus moeten klaren? Volgens justitie hebben Vince C. (35), Kevin S. (36) en Henrik J. geprobeerd Anthy te vermoorden. Volgens een getuige zou Vince hebben geschoten. Kevin zou het slachtoffer hebben gelokt door een afspraak over een cocaïne-overdracht te maken met het slachtoffer. Zelf zegt hij dat hij 'op het foute moment op de verkeerde plek was.' De rechter besloot donderdag het voorarrest van Kevin te schorsen, zodat hij alvast een andere straf kan uitzitten.

De Deense verdachte Henrik J. is volgens justitie na de moordpoging direct doorgereden naar zijn vaderland en heeft zijn gsm daar in een meer gegooid. Die telefoon is door duikers opgevist en vormt een belangrijk bewijsmiddel. Uit telefoongegevens zou blijken dat de liquidatie al een jaar lang werd voorbereid.

Versleutelde chatdienst
Het telefoon- en chatverkeer tussen de verdachten speelt sowieso een belangrijke rol in deze zaak. De opdrachtgevers zouden vooral via EncroChat, een versleutelde chatdienst, met elkaar hebben gecommuniceerd. De opsporingsdiensten hebben de berichten inmiddels gekraakt. Ook zijn er Sky-telefoons in beslag genomen, maar de rechter-commissaris moet nog toestemming geven om de berichten in te zien.

Gissen naar motief
De berichten moeten meer duidelijkheid scheppen over het motief. Volgens justitie zijn er meerdere opties. Een van de mogelijke motieven is een conflict tussen het slachtoffer en Vince, die nog geld van Anthy tegoed zou hebben. Ook zouden uitlatingen van Anthy op social media Vince niet goed zijn bevallen. Verdachte Vince zwijgt in alle toonaarden.

Justitie sluit ook niet uit dat motorclub Satudarah bij de liquidatiepoging betrokken was. Vince is namelijk lid van Satudarah en ook de Deense verdachte zou daar lid van zijn. "Mogelijk is het een joint venture", aldus de aanklaagster.

Andere verdachten
Justitie heeft nog drie andere verdachten op het oog, maar of die ook vervolgd worden, is nog niet bekend. Het gaat om Tony P. uit Brunssum en zijn zoon Jonino. Tony zou ook lid zijn geweest van Satudarah; hij zit momenteel vast in België. Zijn zoon is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens Justitie zouden ze in het voortraject hebben gesproken over het 'omleggen van Anthy'.

Ook Stefan C. is verdachte in de zaak, maar zit niet langer in voorarrest. Volgens justitie zal in de loop van het onderzoek moeten blijken of ze iets met de moordpoging te maken hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen