Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil verdachten Prime Champ jarenlang de cel in

Geplaatst opdonderdag 22 september 2016 - 14:34

Directeur Geert Verdellen van Prime Champ moet 4,5 jaar de cel in als het aan justitie ligt.

Dat is de strafeis vanwege valsheid in geschrifte en uitbuiting van honderden Poolse pluksters die werkten in het champignonbedrijf.

Strafeis
Tegen drie Poolse leidinggevenden en de financiële man van het bedrijf zijn straffen van 1 jaar en 9 maanden tot 2,5 jaar cel geëist. Een ingehuurde computerspecialist die
sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd bij Prime Champ hoorde een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.

Fraude
Met de software werd er gefraudeerd met de urenregistratie van de Poolse
pluksters, zo zegt justitie. Zo werden pauzes wel geregistreerd terwijl Poolse werknemers die niet hadden. Uren werden voor 90 procent opgeslagen en de andere 10 procent werd niet uitgekeerd. Daarmee zou het bedrijf 72.000 arbeidsuren besparen en werd een half miljoen euro aan salaris niet uitgekeerd, denkt het Openbaar Ministerie.

Onderbetaald
De 600 Poolse
pluksters van het bedrijf met vestigingen in Horst en Venlo werkten en woonden onder erbarmelijke omstandigheden, zo beweert justitie. Ze zouden dagenlang achter elkaar werken, lange dagen maken en onderbetaald worden. Daarbij zouden ze geïntimideerd worden als ze zich niet aan de regels hielden, zouden er boetes of ontslag volgen. Ze konden hun spullen pakken en de volgende dag terug naar Polen gaan.

6 miljoen
De meeste Polen werden ondergebracht in huizen van Prime Champ. Ze zouden met teveel mensen in kleine kamers wonen. Bovendien waren er te weinig douches en toiletten. Zo moesten 75 vrouwen 5 douches met elkaar delen. Prime Champ zou met deze praktijken een voordeel van 6 miljoen euro hebben gehad.

De rechtbank doet op 10 november uitspraak in deze zaak.

Lees hier een interview met de advocaat van Verdellen uit 2015, waarin hij zegt: "Feitelijk is er niets fout gedaan. Ik weet zeker: ik ga deze discussie winnen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verdachten Prime Champ horen donderdag strafeis
Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Advocaten Prime Champ schrikken van 'forse' strafeisen
Directeur Prime Champ in hoger beroep tegen celstraf
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen