Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil verdachten Prime Champ jarenlang de cel in

Geplaatst opdonderdag 22 september 2016 - 14:34

Directeur Geert Verdellen van Prime Champ moet 4,5 jaar de cel in als het aan justitie ligt.

Dat is de strafeis vanwege valsheid in geschrifte en uitbuiting van honderden Poolse pluksters die werkten in het champignonbedrijf.

Strafeis
Tegen drie Poolse leidinggevenden en de financiële man van het bedrijf zijn straffen van 1 jaar en 9 maanden tot 2,5 jaar cel geëist. Een ingehuurde computerspecialist die
sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd bij Prime Champ hoorde een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.

Fraude
Met de software werd er gefraudeerd met de urenregistratie van de Poolse
pluksters, zo zegt justitie. Zo werden pauzes wel geregistreerd terwijl Poolse werknemers die niet hadden. Uren werden voor 90 procent opgeslagen en de andere 10 procent werd niet uitgekeerd. Daarmee zou het bedrijf 72.000 arbeidsuren besparen en werd een half miljoen euro aan salaris niet uitgekeerd, denkt het Openbaar Ministerie.

Onderbetaald
De 600 Poolse
pluksters van het bedrijf met vestigingen in Horst en Venlo werkten en woonden onder erbarmelijke omstandigheden, zo beweert justitie. Ze zouden dagenlang achter elkaar werken, lange dagen maken en onderbetaald worden. Daarbij zouden ze geïntimideerd worden als ze zich niet aan de regels hielden, zouden er boetes of ontslag volgen. Ze konden hun spullen pakken en de volgende dag terug naar Polen gaan.

6 miljoen
De meeste Polen werden ondergebracht in huizen van Prime Champ. Ze zouden met teveel mensen in kleine kamers wonen. Bovendien waren er te weinig douches en toiletten. Zo moesten 75 vrouwen 5 douches met elkaar delen. Prime Champ zou met deze praktijken een voordeel van 6 miljoen euro hebben gehad.

De rechtbank doet op 10 november uitspraak in deze zaak.

Lees hier een interview met de advocaat van Verdellen uit 2015, waarin hij zegt: "Feitelijk is er niets fout gedaan. Ik weet zeker: ik ga deze discussie winnen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verdachten Prime Champ horen donderdag strafeis
Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Advocaten Prime Champ schrikken van 'forse' strafeisen
Directeur Prime Champ in hoger beroep tegen celstraf
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen