Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil Poolse chefs Prime Champ alsnog de cel in

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 15:36

Justitie legt zich niet neer bij de vrijspraak van drie Poolse leidinggevenden van Prime Champ.

De rechtbank sprak de drie chefs van het champignonbedrijf eerder deze maand vrij van uitbuiting van Poolse pluksters. De drie speelden volgens de rechters een ondergeschikte rol in de zaak en ze waren er zelf niet rijker van geworden.

Celstraffen
Justitie had celstraffen tegen ze geëist, variërend van 1 jaar en 9 maanden tot 2,5 jaar, en gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak.

Tegen de veroordeling van voormalig directeur Geert Verdellen gaat zowel hijzelf als het Openbaar Ministerie in beroep. Verdellen kreeg 2 jaar cel na een eis van 4,5 jaar. Volgens de rechtbank gaf hij weliswaar leiding aan een organisatie die zich bezighield met uitbuiting en valsheid in geschrifte, maar persoonlijk hield hij zich niet daadwerkelijk bezig met die praktijken.

Boekhouder
De financiële man van het bedrijf gaat ook in hoger beroep. Hij wil zich niet neerleggen bij een half jaar celstraf. Justitie doet dat wel. Deze boekhouder werd vrijgesproken van uitbuiting maar werd wel veroordeeld voor valsheid in geschrifte, omdat er gesjoemeld werd met de uren van de Poolse
pluksters. Van de gewerkte uren werd automatisch 10 procent afgeroomd.

De it-specialist die daaraan meewerkte kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd. Wat betreft het Openbaar Ministerie blijft het daarbij. Het is onbekend of de man zelf in beroep gaat.

Erbarmelijk
De honderden Poolse
pluksters van het bedrijf woonden en werkten jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast kregen ze te weinig betaald, maakten ze te lange dagen en werd er met sancties gedreigd als ze zich niet aan de strikte regels hielden.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer. Het bedrijf met vestigingen in Venlo en Horst is overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verdachten Prime Champ horen donderdag strafeis
Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Champignons plukken (11 nov 2020)
Oud-directeur Prime Champ moet staat ruim drie ton betalen
Prime Champ knoeide met prikklok
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen