Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil Poolse chefs Prime Champ alsnog de cel in

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 15:36

Justitie legt zich niet neer bij de vrijspraak van drie Poolse leidinggevenden van Prime Champ.

De rechtbank sprak de drie chefs van het champignonbedrijf eerder deze maand vrij van uitbuiting van Poolse pluksters. De drie speelden volgens de rechters een ondergeschikte rol in de zaak en ze waren er zelf niet rijker van geworden.

Celstraffen
Justitie had celstraffen tegen ze geëist, variërend van 1 jaar en 9 maanden tot 2,5 jaar, en gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak.

Tegen de veroordeling van voormalig directeur Geert Verdellen gaat zowel hijzelf als het Openbaar Ministerie in beroep. Verdellen kreeg 2 jaar cel na een eis van 4,5 jaar. Volgens de rechtbank gaf hij weliswaar leiding aan een organisatie die zich bezighield met uitbuiting en valsheid in geschrifte, maar persoonlijk hield hij zich niet daadwerkelijk bezig met die praktijken.

Boekhouder
De financiële man van het bedrijf gaat ook in hoger beroep. Hij wil zich niet neerleggen bij een half jaar celstraf. Justitie doet dat wel. Deze boekhouder werd vrijgesproken van uitbuiting maar werd wel veroordeeld voor valsheid in geschrifte, omdat er gesjoemeld werd met de uren van de Poolse
pluksters. Van de gewerkte uren werd automatisch 10 procent afgeroomd.

De it-specialist die daaraan meewerkte kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd. Wat betreft het Openbaar Ministerie blijft het daarbij. Het is onbekend of de man zelf in beroep gaat.

Erbarmelijk
De honderden Poolse
pluksters van het bedrijf woonden en werkten jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast kregen ze te weinig betaald, maakten ze te lange dagen en werd er met sancties gedreigd als ze zich niet aan de strikte regels hielden.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer. Het bedrijf met vestigingen in Venlo en Horst is overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verdachten Prime Champ horen donderdag strafeis
Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Champignons plukken (11 nov 2020)
Oud-directeur Prime Champ moet staat ruim drie ton betalen
Prime Champ knoeide met prikklok
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen