Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil politiemol 'crimineel verdiend geld' afpakken

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 20:48

Politiemol Mark M. staat vrijdag opnieuw voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de Weertenaar, die veroordeeld is vanwege het verkopen van geheime info, zijn 'crimineel verdiende geld’ afpakken.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Het is volgens de krant onduidelijk of M. aanwezig zal zijn bij de regiezitting in Den Bosch.

Tikfout
De 33-jarige Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, het bezit van valse documenten en witwassen van ruim 79.000 euro. Door een tikfout van een medewerker van het OM kwam de Weertenaar weer op vrije voeten.

Hoeveel geld justitie terug wil vorderen, zal vrijdagochtend blijken.

Lees ook: Tikfout medewerker OM leidde tot vrijlating politiemol

AIVD
M. kwam in 2009 bij de politie in dienst. Hij kwam daar op een plek waar hij toegang had tot informatie van de recherche, al had hij daar nog geen goedkeuring voor gekregen. Na maanden bleek uit een onderzoek van de AIVD dat hij niet geschikt werd geacht voor zulke vertrouwelijke informatie. M. werd daarna overgeplaatst naar de verkeerspolitie, maar toch hield hij toegang tot onderzoeksdossiers.

Informanten
M. liep tegen de lamp toen de politie informanten inzette, en de politiemol hen ook van geheime informatie voorzag. Dat gebeurde in september 2015. Na zijn aanhouding bleek dat er nog talloze andere politiemensen toegang hadden tot vertrouwelijke dossiers, zonder dat ze daarvoor de juiste screening hadden doorlopen. Daarop begon de politie met een grote inhaalactie om te voorkomen dat onbevoegden nog aan geheime informatie zouden kunnen komen. In 2018 werd hij veroordeeld.

Lees ook: Politiemol tipte drugsbaas: man op opsporingslijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen