Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Geplaatst opmaandag 29 maart 2021 - 11:40

Bij de aftrap van het proces tegen motorclub Bandidos heeft justitie laten weten een miljoenenbedrag te vorderen van verschillende clubleden en aanhang. Het gaat in totaal om 2.272.000 euro.

Dat bedrag moet uit de portemonnee van acht verschillende verdachten komen.

L1

Lees ook: Leidde beruchte foto tot val van motorclub Bandidos?

Familiezaken
Volgens de aanklager gaat het om crimineel geld dat terugbetaald moet worden aan de staat. Winfried H. (50) zou met 850.000 euro het grootste geldbedrag hebben witgewassen. Zijn familieleden Franz (70), Tino (47) en Christel H. (70) zouden respectievelijk 375.000, 317.000 euro en 213.000 euro moeten betalen.

Bandidos-kopstuk Marco H. (53) en zijn partner Martha staan beiden voor 165.000 euro op de rol. Daarnaast heeft de zoon van clubpresident Harrie Ramakers, Jeremy (34), volgens justitie 93.500 euro witgewassen. Datzelfde bedrag moet Kevin S. aftikken.

Onzinbedrag
De witwaszaken worden op een later moment - het proces duurt vijftien dagen - inhoudelijk besproken. Dan krijgen advocaten van deze acht verdachten kans om te reageren. Advocate Gitte Stevens, die Marco en Martha bijstaat, nam maandag al een voorschot op de verdediging. "Dat bedrag is onzin. Mijn cliënten hebben bijvoorbeeld een huis verkocht. Het wordt in een ander perspectief geplaatst."

Lees ook: Deur geopend voor Bandidos: géén geheel verbod

Schuld vereffenen
Maandag wordt er inhoudelijk alleen over een afpersingszaak gesproken. Volgens justitie hebben vijf clubleden een auto gestolen van een man in Den Bosch, vanwege een drugsconflict. Het slachtoffer zou nog geld moeten betalen. Toen dat niet gebeurde, zou Bandidos-frontman Marco samen met Winfried H., William V. (37), John H. en Rayleon 'Rasta' S. naar Den Bosch zijn gegaan. Daar zou het vijftal de auto hebben afgepakt. Ze zouden ook een wapen en pepperspray bij zich hebben gehad. Dat blijkt volgens justitie uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Lang geleden
Vier van de verdachten zeiden maandag dat ze zich niets meer over die dag kunnen herinneren. "Het is meer dan zes jaar geleden, meneer de rechter", zei John bijvoorbeeld. Marco was maandag niet aanwezig en kon dus niet op de kwestie reageren. Dinsdag gaat het proces verder. Dan wordt er gesproken over een andere afpersing en een hennepplantage.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen