Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Geplaatst opmaandag 29 maart 2021 - 11:40

Bij de aftrap van het proces tegen motorclub Bandidos heeft justitie laten weten een miljoenenbedrag te vorderen van verschillende clubleden en aanhang. Het gaat in totaal om 2.272.000 euro.

Dat bedrag moet uit de portemonnee van acht verschillende verdachten komen.

L1

Lees ook: Leidde beruchte foto tot val van motorclub Bandidos?

Familiezaken
Volgens de aanklager gaat het om crimineel geld dat terugbetaald moet worden aan de staat. Winfried H. (50) zou met 850.000 euro het grootste geldbedrag hebben witgewassen. Zijn familieleden Franz (70), Tino (47) en Christel H. (70) zouden respectievelijk 375.000, 317.000 euro en 213.000 euro moeten betalen.

Bandidos-kopstuk Marco H. (53) en zijn partner Martha staan beiden voor 165.000 euro op de rol. Daarnaast heeft de zoon van clubpresident Harrie Ramakers, Jeremy (34), volgens justitie 93.500 euro witgewassen. Datzelfde bedrag moet Kevin S. aftikken.

Onzinbedrag
De witwaszaken worden op een later moment - het proces duurt vijftien dagen - inhoudelijk besproken. Dan krijgen advocaten van deze acht verdachten kans om te reageren. Advocate Gitte Stevens, die Marco en Martha bijstaat, nam maandag al een voorschot op de verdediging. "Dat bedrag is onzin. Mijn cliënten hebben bijvoorbeeld een huis verkocht. Het wordt in een ander perspectief geplaatst."

Lees ook: Deur geopend voor Bandidos: géén geheel verbod

Schuld vereffenen
Maandag wordt er inhoudelijk alleen over een afpersingszaak gesproken. Volgens justitie hebben vijf clubleden een auto gestolen van een man in Den Bosch, vanwege een drugsconflict. Het slachtoffer zou nog geld moeten betalen. Toen dat niet gebeurde, zou Bandidos-frontman Marco samen met Winfried H., William V. (37), John H. en Rayleon 'Rasta' S. naar Den Bosch zijn gegaan. Daar zou het vijftal de auto hebben afgepakt. Ze zouden ook een wapen en pepperspray bij zich hebben gehad. Dat blijkt volgens justitie uit afgeluisterde telefoongesprekken.

Lang geleden
Vier van de verdachten zeiden maandag dat ze zich niets meer over die dag kunnen herinneren. "Het is meer dan zes jaar geleden, meneer de rechter", zei John bijvoorbeeld. Marco was maandag niet aanwezig en kon dus niet op de kwestie reageren. Dinsdag gaat het proces verder. Dan wordt er gesproken over een andere afpersing en een hennepplantage.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen