Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Justitie wil jaren celstraf na fatale burenruzie Geleen

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 15:00

Als het aan justitie ligt, verdwijnt Doy S. (36) voor veertien jaar achter de tralies voor het doodschieten van zijn 34-jarige buurman Radjan Kalicharan. Hij werd op 22 april 2018 om het leven gebracht.

Tegen medeverdachte Robert E. (29), die niet heeft geschoten maar wel betrokken was, is eveneens veertien jaar cel geëist.

Lees ook: Paleisbeveiliger en oorlogsveteraan werd moordverdachte

Burenruzie geëscaleerd
De dood van Kalicharan zou het gevolg zijn geweest van een compleet uit de hand gelopen burenruzie. Doy zou hebben geklaagd over geluidsoverlast en toen dit probleem niet naar wens werd aangepakt, plakte hij zwaar vuurwerk tegen het raam van de woning van Kalicharan. De ruit sprong kapot door de knal, wat weer leidde tot een reactie van Kalicharan en zijn vriendin.

Noodweer geclaimd
Nadat de twee meermaals met messen bij hun buurman aan de deur waren geweest kwam Doy naar buiten met drie andere mannen. Eén van hen was medeverdachte Robert. Kalicharan zou glas richting de mannen hebben gegooid, waarop hoofdverdachte Doy schoot. Hij claimt dat hij handelde uit noodweer.

Bijna doodervaring
Zowel Doy als Robert stelt dat het duo, en dan vooral de vrouw, meerdere keren heeft uitgehaald met de messen. "Ze zeiden: 'Kom naar buiten, dan maak ik je dood.' Ik deed open en zij maakte steekbewegingen. Ik heb een knuppel gepakt en heb uitgehaald, volgens mij heb ik haar geraakt", zei Doy dinsdag. Bij een volgend moment stond de vrouw tegenover Robert. "Ik struikelde, viel naar achter over de trap. Zij hing boven me, stak in mijn richting. Ik verdedigde me met een knuppel. Het was een bijna doodervaring."

Lees ook: Video: Man doodgeschoten tijdens gesprek met alarmcentrale

De dodelijke schietpartij in Geleen werd gefilmd door een bewakingscamera

'Schiet dan, jong'
Ook op het fatale moment zeggen ze dus uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Zo is op beelden te zien dat Kalicharan glas gooit richting Robert, terwijl er ook een mes in zijn richting gaat. Zelf sloeg hij meerdere keren in de richting van de twee. "Schiet dan, jong", riep hij naar de gewapende Doy. Overigens zegt de vriendin van het slachtoffer dat ze de messen slechts hanteerde om de deur open te krijgen. "Je hebt de liefde van mijn leven vermoord, mijn beste vriend", zei ze in een emotionele verklaring.

Niets dan walging
Ook de zus van Radjan nam dinsdag het woord. "Jullie moeten je schamen voor wat jullie hebben gedaan", sprak ze beide verdachten toe. "Ik voel niets dan walging voor jullie. Wij als familie hebben levenslang gekregen. Als het aan mij ligt, krijgen jullie dat ook." De moeder van Radjan las haar verklaring in tranen voor. "Waar is mijn kind?", snikte ze. "Ik herkende hem niet eens in het ziekenhuis. Ik gun dit geen enkele moeder, de pijn is ondraaglijk. Mijn hart huilt iedere dag."

Geen moord, maar doodslag
Officier van justitie Jessica Valenteijn denkt moord niet te kunnen bewijzen. Het staat volgens haar weliswaar vast dat Doy heeft geschoten en dat die schoten hebben geleid tot de dood van Kalicharan, maar voorbedachten rade kan niet worden bewezen. Daardoor wordt er ingezet op doodslag. "Kijk naar de beelden. Niemand maakte aanstalten om te vertrekken", wijst ze op de groep mannen. "Ze hadden niet de intentie om te vluchten, maar om te vechten."

Gericht geschoten
Volgens Patrick Tay, advocaat van Doy, moet zijn cliënt worden vrijgesproken vanwege het eerder genoemde noodweer. "Daarbij: hij is een getraind schutter en richtte bewust omlaag tijdens het schieten, zodat de kans klein zou zijn dat er vitale delen van het lichaam werden geraakt. Helaas is dat niet gelukt. Mocht u hem toch veroordelen, wil ik u vragen maximaal tien jaar cel op te leggen, gelet op straffen in andere zaken."

Kop koffie
Peer Szymkowiak, de advocaat van Robert, begrijpt niets van de eis van justitie. "De buren kwamen niet voor een kop koffie, ze kwamen verhaal halen. Steeds bewapend. Cliënt is tweemaal aangevallen door een vrouw die hij niet kent. Ze blijft agressief, ze blijft maar dreigen. Daar heeft hij nooit om gevraagd. Hij wilde alleen maar naar huis." Ook Szymkowiak wijst op noodweer.

Valenteijn vindt dat Robert zijn maat heeft aangemoedigd om te schieten, waardoor ook hij in haar ogen veroordeeld moet worden. "Er was sprake van een nauwe samenwerking." De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Tips over deze zaak, of over andere zaken? Mail dan naar bas.dingemanse@l1.nl.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen