Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil jaren celstraf na fatale burenruzie Geleen

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 15:00

Als het aan justitie ligt, verdwijnt Doy S. (36) voor veertien jaar achter de tralies voor het doodschieten van zijn 34-jarige buurman Radjan Kalicharan. Hij werd op 22 april 2018 om het leven gebracht.

Tegen medeverdachte Robert E. (29), die niet heeft geschoten maar wel betrokken was, is eveneens veertien jaar cel geëist.

Lees ook: Paleisbeveiliger en oorlogsveteraan werd moordverdachte

Burenruzie geëscaleerd
De dood van Kalicharan zou het gevolg zijn geweest van een compleet uit de hand gelopen burenruzie. Doy zou hebben geklaagd over geluidsoverlast en toen dit probleem niet naar wens werd aangepakt, plakte hij zwaar vuurwerk tegen het raam van de woning van Kalicharan. De ruit sprong kapot door de knal, wat weer leidde tot een reactie van Kalicharan en zijn vriendin.

Noodweer geclaimd
Nadat de twee meermaals met messen bij hun buurman aan de deur waren geweest kwam Doy naar buiten met drie andere mannen. Eén van hen was medeverdachte Robert. Kalicharan zou glas richting de mannen hebben gegooid, waarop hoofdverdachte Doy schoot. Hij claimt dat hij handelde uit noodweer.

Bijna doodervaring
Zowel Doy als Robert stelt dat het duo, en dan vooral de vrouw, meerdere keren heeft uitgehaald met de messen. "Ze zeiden: 'Kom naar buiten, dan maak ik je dood.' Ik deed open en zij maakte steekbewegingen. Ik heb een knuppel gepakt en heb uitgehaald, volgens mij heb ik haar geraakt", zei Doy dinsdag. Bij een volgend moment stond de vrouw tegenover Robert. "Ik struikelde, viel naar achter over de trap. Zij hing boven me, stak in mijn richting. Ik verdedigde me met een knuppel. Het was een bijna doodervaring."

Lees ook: Video: Man doodgeschoten tijdens gesprek met alarmcentrale

De dodelijke schietpartij in Geleen werd gefilmd door een bewakingscamera

'Schiet dan, jong'
Ook op het fatale moment zeggen ze dus uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Zo is op beelden te zien dat Kalicharan glas gooit richting Robert, terwijl er ook een mes in zijn richting gaat. Zelf sloeg hij meerdere keren in de richting van de twee. "Schiet dan, jong", riep hij naar de gewapende Doy. Overigens zegt de vriendin van het slachtoffer dat ze de messen slechts hanteerde om de deur open te krijgen. "Je hebt de liefde van mijn leven vermoord, mijn beste vriend", zei ze in een emotionele verklaring.

Niets dan walging
Ook de zus van Radjan nam dinsdag het woord. "Jullie moeten je schamen voor wat jullie hebben gedaan", sprak ze beide verdachten toe. "Ik voel niets dan walging voor jullie. Wij als familie hebben levenslang gekregen. Als het aan mij ligt, krijgen jullie dat ook." De moeder van Radjan las haar verklaring in tranen voor. "Waar is mijn kind?", snikte ze. "Ik herkende hem niet eens in het ziekenhuis. Ik gun dit geen enkele moeder, de pijn is ondraaglijk. Mijn hart huilt iedere dag."

Geen moord, maar doodslag
Officier van justitie Jessica Valenteijn denkt moord niet te kunnen bewijzen. Het staat volgens haar weliswaar vast dat Doy heeft geschoten en dat die schoten hebben geleid tot de dood van Kalicharan, maar voorbedachten rade kan niet worden bewezen. Daardoor wordt er ingezet op doodslag. "Kijk naar de beelden. Niemand maakte aanstalten om te vertrekken", wijst ze op de groep mannen. "Ze hadden niet de intentie om te vluchten, maar om te vechten."

Gericht geschoten
Volgens Patrick Tay, advocaat van Doy, moet zijn cliënt worden vrijgesproken vanwege het eerder genoemde noodweer. "Daarbij: hij is een getraind schutter en richtte bewust omlaag tijdens het schieten, zodat de kans klein zou zijn dat er vitale delen van het lichaam werden geraakt. Helaas is dat niet gelukt. Mocht u hem toch veroordelen, wil ik u vragen maximaal tien jaar cel op te leggen, gelet op straffen in andere zaken."

Kop koffie
Peer Szymkowiak, de advocaat van Robert, begrijpt niets van de eis van justitie. "De buren kwamen niet voor een kop koffie, ze kwamen verhaal halen. Steeds bewapend. Cliënt is tweemaal aangevallen door een vrouw die hij niet kent. Ze blijft agressief, ze blijft maar dreigen. Daar heeft hij nooit om gevraagd. Hij wilde alleen maar naar huis." Ook Szymkowiak wijst op noodweer.

Valenteijn vindt dat Robert zijn maat heeft aangemoedigd om te schieten, waardoor ook hij in haar ogen veroordeeld moet worden. "Er was sprake van een nauwe samenwerking." De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Tips over deze zaak, of over andere zaken? Mail dan naar bas.dingemanse@l1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen