Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil bijna anderhalf miljoen euro van vastgoedkoning

Geplaatst opvrijdag 1 november 2019 - 11:38

Als het aan justitie ligt, moet vastgoedkoning Joep J. (68) ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dat geld zou de verdachte uit Kerkrade immers hebben verdiend met criminele activiteiten.

Vrijdag kende de zaak 'Landlord' een herstart in de rechtbank. Joep wordt verdacht van een hele waslijst aan strafbare feiten, van witwassen tot het faciliteren van hennepteelt.

Lees ook: Vastgoedkoning Joep J. na tien jaar alsnog voor de rechter

Nieuw record
Landlord is een bijzondere zaak, niet in de laatste plaats vanwege de lange tijd die is verstreken sinds de politie een grote inval deed in panden van Joep. Dat was in 2009. Het onderzoek startte zelfs al zes jaar eerder. Daarnaast was het aantal in beslag genomen panden (134) een nieuw record in Nederland.

Vette winst
Joep wordt door justitie gezien als de grote spin in het web. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, flessentrekkerij, witwassen en betrokkenheid bij hennephandel, al is dat laatste feit al verjaard. De zestiger zou deals maken in de vastgoedwereld en op die manier panden ver onder de prijs kopen en met vette winst doorverkopen.

Gezin verdacht
Daarbij is hij volgens justitie geholpen door zeker tien andere personen, onder wie zijn vrouw José (66), een 41-jarige dochter en zijn 29-jarige zoon. Vrijwel alle betrokkenen worden verdacht van witwassen of valsheid in geschrifte. Zelf zijn ze zich van geen kwaad bewust. "Het is allemaal bedrog, ik ben bestolen en opgelicht door justitie", foeterde Joep vrijdag in de rechtbank.

Eerlijk proces
Advocaten Jan-Hein Kuijpers (Joep) en Sjoerd van Berge Henegouwen (José) betwisten of het onderzoek wel op een eerlijke manier is verlopen. Zij willen dat eerst wordt onderzocht of justitie volgens het boekje heeft gewerkt. Volgens de advocaten heeft justitie zich (te veel) laten leiden door een onbetrouwbare kroongetuige.

De komende twee weken vinden er meerdere zittingen plaats in deze zaak. Op 15 november komt justitie met een strafeis voor alle elf betrokkenen. Later zal de rechter zich buigen over zowel die strafeis als het bedrag dat Joep J. al dan niet moet terugbetalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen