Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil 730.000 euro van Sittardse tuincentrumbaas

Geplaatst opzondag 20 december 2020 - 9:00

Mario van den B. (52) dreigt flink de portemonnee te moeten trekken. De Sittardenaar wordt door justitie gezien als kopstuk van een henneporganisatie en kijkt nu tegen een vordering van 730.000 euro aan.

Dat blijkt uit informatie van L1. Het proces tegen Mario begint volgend jaar.

Lees ook: Voormalig growshop-eigenaar gearresteerd bij drugsactie

Plantages opgerold
Er lijkt al even geen beweging te zitten in de zaak die in november 2018 startte, maar op de achtergrond is justitie het proces inmiddels aan het voorbereiden. Als er geen beren op de weg verschijnen, wordt de zaak komend jaar dus behandeld. Overigens is in dit dossier al een aantal verdachten veroordeeld. Zij zijn apart berecht voor hennepplantages.

"Al deze zaken zijn aan het licht gekomen in het onderzoek naar de 52-jarige verdachte. We willen benadrukken dat dit niet betekent dat hij ook verdachte is in die zaken", zegt een justitiewoordvoerster.

Diego's Tuincentrum
Mario wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie, hennepstekkenhandel in vereniging en het voorbereiden van druggerelateerde handelingen. De Sittardse vijftiger zat vast sinds zijn arrestatie op 20 november 2018 tot 8 mei 2019. Hij was de eigenaar van Diego's Tuincentrum in Geleen en via dat bedrijf zou hij een levendige hennepstekkenhandel hebben gerund.

Lees ook: Gemeente sluit bedrijf van Sittardse 'drugsbaas'

Acht collega's
Dat deed hij volgens justitie samen met acht anderen. Onder anderen de medewerkers van Diego's, Ben K. en Tineke K., staan op de verdachtenlijst. Ook Boy S., Elmar G., Ivo C., Olaf van D., Richard van M. en Teun van der H. verschenen in het vizier van de aanklager. Deze verdachten hebben niet, of slechts korte periode, in voorarrest gezeten.

Het achttal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en de meeste verdachten moeten zich ook verantwoorden voor druggerelateerde feiten. Sommigen worden omschreven als loopjongen, anderen hadden volgens opsporingsdiensten een actievere rol. Betrokken advocaten Ivo van de Bergh, Stef Bergmans, Wouter Smeets en Serge Weening willen niet ingaan op vragen.

Levensgroot standbeeld
Vooralsnog is Mario de enige die de forse vordering van 730.000 euro boven zijn hoofd heeft hangen. Dat is het bedrag dat Mario, volgens justitie, heeft verdiend met criminele praktijken. In dat kader zijn er bij zijn arrestatie al verschillende spullen van waarde in beslag genomen. Het meest opvallende voorwerp was een levensgroot standbeeld van een paard, dat in zijn tuin stond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen