Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil 363.000 euro van Venloos raadslid Ali Oruç

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 9:42

Als het aan justitie ligt, betaalt Venloos raadslid Ali Oruç (45) ruim 363.000 euro terug aan de staat. Hij wordt verdacht van fraude, oplichting en witwassen.

Woensdagochtend startte de rechtszaak tegen de Venlose politicus. Het ging om een regiezitting.

Lees ook: Venloos raadslid voor de rechter voor witwassen en fraude

Oruç opgelucht
Oruç liet voorafgaand aan de zaak weten opgelucht te zijn dat hij eindelijk voor de rechter mocht verschijnen. "Liever niet, natuurlijk, maar nu krijg ik eindelijk de kans om mijn verhaal te doen. Ik geloof echt dat ik hier niet had hoeven zitten, als justitie naar me had geluisterd."

Vastgoedbaas
De veertiger, die met een eenmanspartij deel uitmaakt van de Venlose gemeenteraad, is al jaren in het bezit van meerdere panden. Volgens justitie gaf Oruç meer geld uit dan hij incasseerde uit huur en andere inkomsten. Daarnaast zou hij valse werkgeversverklaringen en loonstrookjes hebben gebruikt bij het krijgen van een hypotheek.

Tonnen witgewassen
Nu wil justitie dus ruim 363.000 euro terug van de politicus. Hij zou alleen al 215.000 euro hebben witgewassen. De rest van het terug te betalen bedrag zou hij hebben 'gevangen' doordat zijn panden vervolgens meer waard zijn geworden.

Verdedigen tegen aannames
Volgens zijn advocaten Ludo Hameleers en Jules Heemskerk is justitie in het onderzoek uitgegaan van aannames. "Er wordt gezegd dat er leegstand was in Venlo en meneer dus ook leegstand had. Daardoor zou hij bepaalde inkomsten niet hebben genoten", zegt Hameleers. "Het is toch van de gekke dat wij ons moeten verdedigen tegen aannames?"

'Kunnen alles bewijzen'
De rechter wil verschillende huurders laten horen, zodat bewezen kan worden dat Oruç inderdaad niet of amper met leegstand te maken had. In andere gevallen gaat justitie uit van lagere huurinkomsten dan Oruç zegt te hebben ontvangen. "Wij kunnen alles bewijzen", zegt hij.

Officier van justitie Peter Huttenhuis erkent dat hij stukken heeft gekregen van Oruç, maar zegt dat deze onvolledig zijn. "Daarnaast zijn verschillende zaken onaannemelijk."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen