Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil 363.000 euro van Venloos raadslid Ali Oruç

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 9:42

Als het aan justitie ligt, betaalt Venloos raadslid Ali Oruç (45) ruim 363.000 euro terug aan de staat. Hij wordt verdacht van fraude, oplichting en witwassen.

Woensdagochtend startte de rechtszaak tegen de Venlose politicus. Het ging om een regiezitting.

Lees ook: Venloos raadslid voor de rechter voor witwassen en fraude

Oruç opgelucht
Oruç liet voorafgaand aan de zaak weten opgelucht te zijn dat hij eindelijk voor de rechter mocht verschijnen. "Liever niet, natuurlijk, maar nu krijg ik eindelijk de kans om mijn verhaal te doen. Ik geloof echt dat ik hier niet had hoeven zitten, als justitie naar me had geluisterd."

Vastgoedbaas
De veertiger, die met een eenmanspartij deel uitmaakt van de Venlose gemeenteraad, is al jaren in het bezit van meerdere panden. Volgens justitie gaf Oruç meer geld uit dan hij incasseerde uit huur en andere inkomsten. Daarnaast zou hij valse werkgeversverklaringen en loonstrookjes hebben gebruikt bij het krijgen van een hypotheek.

Tonnen witgewassen
Nu wil justitie dus ruim 363.000 euro terug van de politicus. Hij zou alleen al 215.000 euro hebben witgewassen. De rest van het terug te betalen bedrag zou hij hebben 'gevangen' doordat zijn panden vervolgens meer waard zijn geworden.

Verdedigen tegen aannames
Volgens zijn advocaten Ludo Hameleers en Jules Heemskerk is justitie in het onderzoek uitgegaan van aannames. "Er wordt gezegd dat er leegstand was in Venlo en meneer dus ook leegstand had. Daardoor zou hij bepaalde inkomsten niet hebben genoten", zegt Hameleers. "Het is toch van de gekke dat wij ons moeten verdedigen tegen aannames?"

'Kunnen alles bewijzen'
De rechter wil verschillende huurders laten horen, zodat bewezen kan worden dat Oruç inderdaad niet of amper met leegstand te maken had. In andere gevallen gaat justitie uit van lagere huurinkomsten dan Oruç zegt te hebben ontvangen. "Wij kunnen alles bewijzen", zegt hij.

Officier van justitie Peter Huttenhuis erkent dat hij stukken heeft gekregen van Oruç, maar zegt dat deze onvolledig zijn. "Daarnaast zijn verschillende zaken onaannemelijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen