Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil 363.000 euro van Venloos raadslid Ali Oruç

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 9:42

Als het aan justitie ligt, betaalt Venloos raadslid Ali Oruç (45) ruim 363.000 euro terug aan de staat. Hij wordt verdacht van fraude, oplichting en witwassen.

Woensdagochtend startte de rechtszaak tegen de Venlose politicus. Het ging om een regiezitting.

Lees ook: Venloos raadslid voor de rechter voor witwassen en fraude

Oruç opgelucht
Oruç liet voorafgaand aan de zaak weten opgelucht te zijn dat hij eindelijk voor de rechter mocht verschijnen. "Liever niet, natuurlijk, maar nu krijg ik eindelijk de kans om mijn verhaal te doen. Ik geloof echt dat ik hier niet had hoeven zitten, als justitie naar me had geluisterd."

Vastgoedbaas
De veertiger, die met een eenmanspartij deel uitmaakt van de Venlose gemeenteraad, is al jaren in het bezit van meerdere panden. Volgens justitie gaf Oruç meer geld uit dan hij incasseerde uit huur en andere inkomsten. Daarnaast zou hij valse werkgeversverklaringen en loonstrookjes hebben gebruikt bij het krijgen van een hypotheek.

Tonnen witgewassen
Nu wil justitie dus ruim 363.000 euro terug van de politicus. Hij zou alleen al 215.000 euro hebben witgewassen. De rest van het terug te betalen bedrag zou hij hebben 'gevangen' doordat zijn panden vervolgens meer waard zijn geworden.

Verdedigen tegen aannames
Volgens zijn advocaten Ludo Hameleers en Jules Heemskerk is justitie in het onderzoek uitgegaan van aannames. "Er wordt gezegd dat er leegstand was in Venlo en meneer dus ook leegstand had. Daardoor zou hij bepaalde inkomsten niet hebben genoten", zegt Hameleers. "Het is toch van de gekke dat wij ons moeten verdedigen tegen aannames?"

'Kunnen alles bewijzen'
De rechter wil verschillende huurders laten horen, zodat bewezen kan worden dat Oruç inderdaad niet of amper met leegstand te maken had. In andere gevallen gaat justitie uit van lagere huurinkomsten dan Oruç zegt te hebben ontvangen. "Wij kunnen alles bewijzen", zegt hij.

Officier van justitie Peter Huttenhuis erkent dat hij stukken heeft gekregen van Oruç, maar zegt dat deze onvolledig zijn. "Daarnaast zijn verschillende zaken onaannemelijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen