Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie wil 14 jaar cel voor oud-militair na 'caravanmoord'

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2020 - 13:49

Het doden van Ramon Linders (43) moet resulteren in een celstraf van veertien jaar, als het aan justitie ligt. Oud-militair Patrick de B. (39) claimt dat hij uit zelfverdediging handelde toen hij Ramon wurgde en daarna diens caravan in brand stak.

In de nacht van 23 op 24 januari 2019 ging het mis in Meerlo, op camping 't Karrewiel.

Lees ook: 'Motief van caravanmoord Meerlo in relationele sfeer'

Dreigende foto's
Patrick vormde een gezin met de ex-partner en de kinderen van Ramon Linders. "Hij stuurde geregeld dreigende appjes, foto's dat hij zichzelf in zijn armen sneed", zei Patrick donderdag tegen de rechter. Toen zijn vriendin weer in tranen naast hem op de bank zat, kwam hij naar eigen zeggen in actie. "Ik belde Ramon om te zeggen dat het moest stoppen, maar hij nam zijn telefoon niet op."

Fucking telefoon
De dertiger uit Belfeld vertelde snikkend hoe kwaad hij toen werd. "Wel iemand zitten bedreigen, maar niet het lef hebben je fucking telefoon op te nemen." Hij reed vervolgens naar de stacaravan van Ramon, op camping 't Karrewiel. Met een aluminium staaf liep hij richting de caravan. "Ik bedacht me eerst en liep terug naar mijn auto, maar toen dacht ik weer aan mijn vriendin en de kinderen... ."

Moord Meerlo caravan 't Karrewiel (24 januari 2019)
Foto: L1 / Lex van Moorsel

Caravan in brand
Volgens Patrick deed Ramon de deur voor hem open. Al gauw ontstond er een worsteling. "Hij pakte toen een mes en haalde naar me uit. Ik wist zijn arm te pakken en met mijn andere arm nam ik hem in de houdgreep, zodat hij zijn mes zou loslaten. Hij bleef maar kracht zetten. Op den duur zakte hij in elkaar." Patrick wist dat Ramon dood was, raakte in paniek en stak de caravan in brand.

Hij stuurde namens met de telefoon van Ramon nog een afscheidsbericht naar diens ex-partner. Waarom hij dat deed, zegt Patrick nu niet meer te weten. Eerder verklaarde hij dat hij dit deed zodat het hele voorval op zelfmoord zou lijken.

Grote walging
Patrick werd pas vier maanden na de horrornacht gearresteerd. Opvallend genoeg was hij aanwezig bij de begrafenis van Ramon, achteraf tot grote walging van nabestaanden. "Wat ben jij voor een persoon?", vroeg de moeder van Ramon zich donderdag hardop af. En de dochter van Ramon: "Gadverdamme, wat heb ik me in jou vergist."

Lees ook: Verdachte gearresteerd voor dodelijke caravanbrand

Sporen gewist
Justitie gelooft niet in het zelfverdedigingsverhaal van Patrick, maar denkt niet te kunnen bewijzen dat er sprake was van een vooropgezet plan. Daarom is er ingezet op doodslag. "Hij is fysiek sterker, getraind in situaties waarin hij wordt aangevallen", doelde de officier op zijn militaire training.

Dat Patrick het 'zelfmoord-appje' stuurde en brand stichtte om zijn sporen te wissen, heeft volgens justitie niet bijgedragen aan zijn geloofwaardigheid.

Geen ijskoude moordenaar
Luc Bien, advocaat van Patrick, noemde zijn cliënt 'geen ijskoude moordenaar'. Volgens de raadsman is het nog de vraag hoe Ramon precies overleed. "Het bewijs levert nog niet eens een hint op over de doodsoorzaak. Justitie heeft alleen de verklaring van cliënt." Bien vindt dat Patrick moet worden vrijgesproken van zowel moord als doodslag.

Kilo's drugs
Overigens stond Patrick donderdag niet alleen terecht voor de dood van Ramon. Hij zou vier kilo mdma, vier kilo hennep, bijna drie kilo amfetamine en 114 gram cocaïne in zijn bezit hebben gehad. De drugs zijn gevonden in een auto, camper en container van Patrick. Zelf wilde hij hier niets over zeggen. Eerder heeft hij wel verklaard in een netwerk terecht te zijn gekomen waar hij niet uit kwam.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen