Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie vervolgt NS en ex-toplui

Geplaatst opdonderdag 21 juli 2016 - 15:05

Justitie wil de NS en meerdere ex-toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen wegens valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat laat een woordvoerster van het Functioneel Parket desgevraagd weten. In totaal moeten vijf ex-bestuurders en de NS als bedrijf zich dus voor de rechter verantwoorden.

Snel op de rol
Het Functioneel Parket wil de zaak het liefst zo snel mogelijk op de rol van de rechtbank in Den Bosch krijgen. "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", meldt de woordvoerster.

Justitie sluit niet uit dat later ook nog andere verdachten worden vervolgd.

Aanbesteding
NS-dochter Abellio won in eerste instantie de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer maar raakte die klus kwijt toen bleek dat het oud-Veoliadirecteur René de Beer had ingehuurd en dat die bedrijfsgeheimen van zijn oude werkgever had gelekt.

Gevolg is dat eind dit jaar concurrent Arriva voor vijftien jaar in Limburg aan de slag mag met de grootste regionale ov-aanbesteding in de Nederlandse geschiedenis.

Aansprakelijk
Veolia maakte bekend dat het oud-directeur René de Beer aansprakelijk gaat stellen voor de geleden schade. Ook gaat Veolia de NS dagvaarden, en het bedrijf PTRM dat meewerkte aan de schijnconstructie waardoor De Beer bedrijfsgeheimen kon lekken.

Overleg mislukt
Volgens Veolia kan de claim in de miljoenen lopen. Pogingen om de kwestie in onderling overleg op te lossen, mislukten. Veolia ziet zich door de stappen van justitie dusdanig gesterkt dat het de civiele zaak aandurft.

Lees meer over deze rechtszaak op Limburger.nl

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Dinsdag principe-besluit over OV-aanbesteding
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen