Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie vervolgt NS en ex-toplui

Geplaatst opdonderdag 21 juli 2016 - 15:05

Justitie wil de NS en meerdere ex-toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen wegens valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat laat een woordvoerster van het Functioneel Parket desgevraagd weten. In totaal moeten vijf ex-bestuurders en de NS als bedrijf zich dus voor de rechter verantwoorden.

Snel op de rol
Het Functioneel Parket wil de zaak het liefst zo snel mogelijk op de rol van de rechtbank in Den Bosch krijgen. "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", meldt de woordvoerster.

Justitie sluit niet uit dat later ook nog andere verdachten worden vervolgd.

Aanbesteding
NS-dochter Abellio won in eerste instantie de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer maar raakte die klus kwijt toen bleek dat het oud-Veoliadirecteur René de Beer had ingehuurd en dat die bedrijfsgeheimen van zijn oude werkgever had gelekt.

Gevolg is dat eind dit jaar concurrent Arriva voor vijftien jaar in Limburg aan de slag mag met de grootste regionale ov-aanbesteding in de Nederlandse geschiedenis.

Aansprakelijk
Veolia maakte bekend dat het oud-directeur René de Beer aansprakelijk gaat stellen voor de geleden schade. Ook gaat Veolia de NS dagvaarden, en het bedrijf PTRM dat meewerkte aan de schijnconstructie waardoor De Beer bedrijfsgeheimen kon lekken.

Overleg mislukt
Volgens Veolia kan de claim in de miljoenen lopen. Pogingen om de kwestie in onderling overleg op te lossen, mislukten. Veolia ziet zich door de stappen van justitie dusdanig gesterkt dat het de civiele zaak aandurft.

Lees meer over deze rechtszaak op Limburger.nl

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Dinsdag principe-besluit over OV-aanbesteding
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen