Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie vervolgt bouwer van A2-tunnel Maastricht

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2016 - 6:08

De bouwer van de A2-tunnel in Maastricht en twee topmannen van dat bedrijf worden door justitie strafrechtelijk vervolgd wegens valsheid in geschrifte.

Dat heeft het openbaar ministerie laten weten aan Dagblad De Limburger.

Valse brief
Het gaat om directievoorzitter B. L. en zijn rechterhand E. de J. van het bedrijf Avenue2. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze geprobeerd de Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) te misleiden. In de tenlastelegging staat dat de twee op 24 maart 2014 een 'valselijk opgemaakte' brief hebben gestuurd als antwoord op vragen van de inspectie.

Overuren
SZW startte begin 2014 een onderzoek na berichten in de Limburgse kranten over uitbuiting van buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A2-tunnel in oktober 2013. Uit dat onderzoek bleek dat er iets mis was met de urenregistratie van medewerkers van de Ierse onderaan nemer Rimec Ltd. De mannen hadden heel veel overuren op hun loonstroken staan. Het OM wil niet uitleggen waarom de inspectie daar vragen over stelde.

Goede prestaties
De twee topmannen zeggen in de bewuste brief dat sommige medewerkers bonussen hadden gekregen wegens goed werk. Die werden op de loonstrook niet aangemerkt als bonussen, maar als extra overuren. "Dat is verder niet gerelateerd aan het aantal gewerkte uren", schrijven ze. "Het is zoals gezegd puur een financiële tegemoetkoming voor het goed presteren van de persoon in kwestie."

Urenlang verhoord
Maar uit onderzoek van de inspectie bleek dat geen enkele werknemer een bonus voor goed presteren had gekregen in de vorm van extra uren. Op 8 november 2014 werden de twee Avenue2-managers door de politie opgepakt en urenlang gehoord over deze zaak.

Maximaal zes jaar
Avenue2 zegt te weten van het justitieel onderzoek, maar niet van de tenlastelegging. Binnenkort maakt het OM een zittingsdatum bekend. Op valsheid in geschrifte staat maximaal zes jaar gevangenis.

Lees meer over de aanklacht tegen Avenue2 in de Limburgse kranten van vrijdag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier.

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

A2-tunnel Maastricht
Nog geen maatregelen tegen topmannen bouwer A2-tunnel
'Atlanco Rimec betaalt geen pensioen voor A2-werknemers'
Werkstraf geëist tegen oud-boekhouder Bonnefantenmuseum
Vanaf 16 december via A2-tunnel door Maastricht
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen