Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie vervolgt bouwer van A2-tunnel Maastricht

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2016 - 6:08

De bouwer van de A2-tunnel in Maastricht en twee topmannen van dat bedrijf worden door justitie strafrechtelijk vervolgd wegens valsheid in geschrifte.

Dat heeft het openbaar ministerie laten weten aan Dagblad De Limburger.

Valse brief
Het gaat om directievoorzitter B. L. en zijn rechterhand E. de J. van het bedrijf Avenue2. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze geprobeerd de Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) te misleiden. In de tenlastelegging staat dat de twee op 24 maart 2014 een 'valselijk opgemaakte' brief hebben gestuurd als antwoord op vragen van de inspectie.

Overuren
SZW startte begin 2014 een onderzoek na berichten in de Limburgse kranten over uitbuiting van buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A2-tunnel in oktober 2013. Uit dat onderzoek bleek dat er iets mis was met de urenregistratie van medewerkers van de Ierse onderaan nemer Rimec Ltd. De mannen hadden heel veel overuren op hun loonstroken staan. Het OM wil niet uitleggen waarom de inspectie daar vragen over stelde.

Goede prestaties
De twee topmannen zeggen in de bewuste brief dat sommige medewerkers bonussen hadden gekregen wegens goed werk. Die werden op de loonstrook niet aangemerkt als bonussen, maar als extra overuren. "Dat is verder niet gerelateerd aan het aantal gewerkte uren", schrijven ze. "Het is zoals gezegd puur een financiële tegemoetkoming voor het goed presteren van de persoon in kwestie."

Urenlang verhoord
Maar uit onderzoek van de inspectie bleek dat geen enkele werknemer een bonus voor goed presteren had gekregen in de vorm van extra uren. Op 8 november 2014 werden de twee Avenue2-managers door de politie opgepakt en urenlang gehoord over deze zaak.

Maximaal zes jaar
Avenue2 zegt te weten van het justitieel onderzoek, maar niet van de tenlastelegging. Binnenkort maakt het OM een zittingsdatum bekend. Op valsheid in geschrifte staat maximaal zes jaar gevangenis.

Lees meer over de aanklacht tegen Avenue2 in de Limburgse kranten van vrijdag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier.

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

A2-tunnel Maastricht
Nog geen maatregelen tegen topmannen bouwer A2-tunnel
'Atlanco Rimec betaalt geen pensioen voor A2-werknemers'
Werkstraf geëist tegen oud-boekhouder Bonnefantenmuseum
Vanaf 16 december via A2-tunnel door Maastricht
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen