Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie verbaasd na uithaal rechter in Geleense moskeezaak

Geplaatst opdonderdag 8 juli 2021 - 17:14

Justitie kreeg donderdag een stevige tik op de vingers van de rechtbank in Roermond. De rechtbank sprak van een 'tunnelvisie' en 'niet professioneel' gedrag in het onderzoek naar de Geleense Al Houda-moskee. Justitie reageert verbaasd.

De rechter sprak donderdag beide verdachten, Laarbi A. (41) en Stefan Z. (38), vrij.

Lees ook: Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren terrorisme

Lange adem
Volgens de rechtbank is de zaak onnodig lang op de plank blijven liggen. Het onderzoek startte immers al in 2015 en begin 2017 was er een inval in de moskee. Vervolgens bracht justitie de verdenking naar buiten: Laarbi zou Islamitische Staat (IS) financieren en knoeien met de administratie van de Al Houda-moskee, Stefan zou bij dat laatste hebben geholpen.

Uit de hand gelopen
De rechtbank spreekt van een 'uit de hand gelopen onderzoek'. Het dossier telt immers 11.000 pagina's en het duurde jaren voordat de zaak voor de rechter kwam. "Hierdoor hebben deze twee mensen, maar ook de moskee en de samenleving langer in onzekerheid gezeten dan nodig was geweest." Verschillende beschuldigingen zouden bovendien ongefundeerd zijn geweest.

Justitie verbaasd
Justitie zegt in een reactie het vonnis en alle overwegingen eerst goed te willen bestuderen, voordat er een inhoudelijke reactie volgt. Over het instellen van een hoger beroep is door de aanklager nog geen beslissing genomen. Er heerst wel verbazing over de uitspraken van de rechtbank over het handelen van justitie in deze zaak. "Deze werpen we verre van ons."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen