Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie: vastgoedkoning moet boete van zeven ton krijgen

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 12:51

Vastgoedkoning Joep J. (68) krijgt een forse geldboete en een voorwaardelijke celstraf van één jaar, als het aan justitie ligt. Dat eiste de officier vrijdag. Deze boete bedraagt bijna zeven ton.

De Kerkradenaar wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, flessentrekkerij, witwassen en betrokkenheid bij hennephandel.

Lees ook: Vastgoedkoning geconfronteerd met louche deals: 'Klopt niet'

Tien jaar gewacht
Overigens is het hennepfeit verjaard en kan hij daar niet meer voor worden veroordeeld. Dat geldt ook voor twee witwasfeiten. Die verjaring is niet zo vreemd; de zaak speelt al sinds 2009. Door procedurele fouten van justitie bleef de zaak jaren liggen. Dat betekent dat elf verdachten al tien jaar wachten op een definitief vonnis.

Gefoeteld met vastgoed
De vastgoedkoning had in zijn hoogtijdagen zo'n tweehonderd panden in bezit, vrijwel allemaal in de omgeving Kerkrade. Tijdens een grote actiedag werd er op liefst 134 panden beslag gelegd. Hij zou onder andere hebben gefoeteld met het aankopen van de panden, bijvoorbeeld door bedragen zwart te betalen. Ook zou hij huurcontracten hebben vervalst en ten onrechte verzekeringsclaims hebben ingediend.

Lees ook: Justitie wil bijna anderhalf miljoen euro van vastgoedkoning

Zwaarste straf
Vrijdag kwam justitie dus met haar eis. Hoofdverdachte Joep hoorde de zwaarste straf, maar ook zijn vrouw José (66) en twee van zijn kinderen zijn volgens justitie schuldig. Tegen de kinderen en José is vier weken voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 80 uur geëist. Als het aan de officier ligt, worden bijna alle andere verdachten veroordeeld tot een geldboete of een werkstraf voor witwassen en valsheid in geschrifte. Slechts twee verdachten kunnen op vrijspraak rekenen, als het aan de officier ligt. Tegen hen is er te weinig bewijs.

Ernstige misdrijven
Justitie richtte zich dus voornamelijk op Joep. "Het gaat om ernstige misdrijven", zei de officier. "Kennelijk wil hij het kwalijke van zijn handelen niet inzien: hij is de organisator, leider, initiatiefnemer en maakt veelal misbruik van kwetsbare personen in onze samenleving. Ook nu nog neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn kwalijke rol."

Uitspraak uitgesteld
Vrijdag kwam ter sprake dat een belangrijke getuige nog altijd niet gehoord is. Deze man is al even ernstig ziek en kan niet reizen, terwijl hij in Duitsland woont. Het is niet eenvoudig gebleken hem te horen. Nu gaat dat alsnog gebeuren, mogelijk via een videoverbinding. Dat betekent wel dat de uitspraak in de zaak wordt uitgesteld tot begin maart 2020.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen