Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie onderzoekt onderkoeld en mishandeld 'keldermeisje'

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 8:00

Politie en justitie doen al ruim één jaar onderzoek naar de onderkoeling en mishandeling van Sophie* (9) in Venlo. Het meisje heeft onder andere zonder matras in een koude kelder moeten slapen.

Dat blijkt uit stukken in handen van L1. Sophies vader Heiko (30) zit sinds de start van het onderzoek vast op verdenking van poging tot doodslag en mishandeling.

Politie ingeschakeld
Eind 2020 werd de toen zeven jaar oude Sophie in het ziekenhuis opgenomen met onderkoelingsverschijnselen. Het ziekenhuis meldde 'verdachte omstandigheden' bij de politie op basis van de lichaamstemperatuur van Sophie en verschillende verwondingen die het meisje had. Daarop startte de politie een onderzoek naar mishandeling en poging tot doodslag.

Vader ontkent
Heiko werd gearresteerd en zit nog altijd vast. Tijdens verhoren bij de politie heeft hij ontkend zijn dochter bewust aan extreme kou te hebben blootgesteld. Het meisje had volgens Heiko vaker last van plotse onderkoeling, waardoor ze bijvoorbeeld uit het niets rode handen kreeg. Hij verklaarde ook dat hij de bijzondere medische situatie van Sophie eerder al met een arts heeft besproken.

Drie scenario's
Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet uitwijzen hoe Sophie onderkoeld raakte. In dat onderzoek worden meerdere scenario's gewogen: onderkoeling door een lichamelijke aandoening, door een stressreactie of door blootstelling aan extreme kou. Een justitiewoordvoerster bevestigt dat er nog onderzoek wordt gedaan.

Naast de onderkoelingsverdenking, verdenkt justitie Heiko van het schoppen en slaan van zijn dochter. Het meisje was bovendien ondervoed en had een brandwond. Ook daarvoor is Heiko verantwoordelijk, denkt de aanklager.

Vriendin verdacht
De advocate van Heiko wil niet op het verhaal reageren. Naast Heiko werd ook zijn toenmalige vriendin gearresteerd, maar zij werd na een maand weer vrijgelaten. Ze bleef wel verdachte in de zaak. Ook haar advocate wil niet reageren. Er is nog geen procesdatum ingepland. Woensdag vindt er wel een tussentijdse zitting plaats in de rechtbank van Roermond.

*Sophie is niet de echte naam van het slachtoffer. Haar naam is bekend bij de redactie, maar uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen