Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie maakt jacht op Serviërs na miljoenenroof

Geplaatst opzaterdag 28 maart 2020 - 7:00

In de jacht op de mensen die de Maastrichtse juwelier Burger beroofden in december 2018, heeft justitie vier Serviërs en een Bosniër in het vizier gekregen. Zij zouden voor 1,3 miljoen euro aan horloges hebben gestolen.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Van het Servische kwartet zit alleen Lazar J. (52) vast.

Lees ook: Exclusieve beelden: zo sloegen horlogedieven miljoenenslag

Du Pont
Lazar maakte deel uit van een criminele bende uit het voormalig Joegoslavië, zo vertelde een informant een dag na de roof aan de politie. Diezelfde informant leidde agenten naar hotel Du Pont in Maasmechelen. Daar, op zo'n dertig kilometer van de juwelier in de Platielstraat, verbleven de verdachten rondom de miljoenenroof.

Darko de Denker
Die roof op kerstavond 2018 is vermoedelijk bedacht door Darko D., één van de Serviërs. Hij had telefonisch contact met alle betrokkenen in het dossier en heeft de complete hotelrekening betaald. Daarmee betaalde hij volgens justitie dus ook het verblijf van landgenoten Lazar, Denis M. en Slavisa N. en de Bosnische verdachte Nasuf R.

Horloges in afzuigkap
Nasuf zat al even vast. Hij en zijn vrouw werden in oktober gearresteerd in een woning in de Asterstraat in Geleen. Daar werden geld, horloges, sporen van een hennepplantage en een vuurwapen gevonden. De horloges bleken niet gestolen, ook al waren ze verstopt in de afzuigkap. Nasuf werd wel veroordeeld voor de overige zaken. Hij kreeg daar vijf maanden cel voor, is inmiddels weer vrij en moet nu afwachten wat justitie in petto heeft in de zaak van de horlogeroof.

Lees ook: Man en vrouw in Geleen aangehouden na miljoenenroof

Supermager bewijs
Dat hij überhaupt nog verdacht wordt, verbaast advocaat Peer Szymkowiak. "Het bewijs is supermager. Twee anonieme getuigen die zeggen dat hij contact had met die groep en dat hij betrokken was. Meer niet." Szymkowiak heeft een verzoek ingediend bij de rechter om de zaak van zijn cliënt te beëindigen. "Hij gaat er erg onder gebukt dat hij onterecht wordt beschuldigd."

Servië sputtert tegen
Datzelfde geldt voor Lazar, alias Willy, die halverwege december werd gearresteerd tijdens een grenscontrole in Hongarije. Net als de andere Serviërs stond hij internationaal gesignaleerd, maar Servië levert doorgaans geen eigen burgers uit aan andere landen. Lazar had echter de pech dat hij op de Hongaarse grens in de kraag werd gevat. Tien dagen laten zat hij in een Nederlandse cel.

'Willy moet vrij'
Daar waar het voor justitie dus wachten is op een kans om Darko, Denis en Slavisa te arresteren, komt Lazar op 8 april voor het eerst voor de rechter. Zijn advocaat Justin Luiten zal dan vragen om 'Willy' vrij te laten. "Ik vind zijn veronderstelde rol te weinig toegelicht. En op basis van dit dossier, zeker na anderhalf jaar onderzoek, zie ik niet gek veel bewijs."

Justitie is gevraagd om op dit verhaal te reageren, maar laat via een woordvoerder weten dit niet te doen in het belang van het onderzoek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen