Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie maakt jacht op Serviërs na miljoenenroof

Geplaatst opzaterdag 28 maart 2020 - 7:00

In de jacht op de mensen die de Maastrichtse juwelier Burger beroofden in december 2018, heeft justitie vier Serviërs en een Bosniër in het vizier gekregen. Zij zouden voor 1,3 miljoen euro aan horloges hebben gestolen.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Van het Servische kwartet zit alleen Lazar J. (52) vast.

Lees ook: Exclusieve beelden: zo sloegen horlogedieven miljoenenslag

Du Pont
Lazar maakte deel uit van een criminele bende uit het voormalig Joegoslavië, zo vertelde een informant een dag na de roof aan de politie. Diezelfde informant leidde agenten naar hotel Du Pont in Maasmechelen. Daar, op zo'n dertig kilometer van de juwelier in de Platielstraat, verbleven de verdachten rondom de miljoenenroof.

Darko de Denker
Die roof op kerstavond 2018 is vermoedelijk bedacht door Darko D., één van de Serviërs. Hij had telefonisch contact met alle betrokkenen in het dossier en heeft de complete hotelrekening betaald. Daarmee betaalde hij volgens justitie dus ook het verblijf van landgenoten Lazar, Denis M. en Slavisa N. en de Bosnische verdachte Nasuf R.

Horloges in afzuigkap
Nasuf zat al even vast. Hij en zijn vrouw werden in oktober gearresteerd in een woning in de Asterstraat in Geleen. Daar werden geld, horloges, sporen van een hennepplantage en een vuurwapen gevonden. De horloges bleken niet gestolen, ook al waren ze verstopt in de afzuigkap. Nasuf werd wel veroordeeld voor de overige zaken. Hij kreeg daar vijf maanden cel voor, is inmiddels weer vrij en moet nu afwachten wat justitie in petto heeft in de zaak van de horlogeroof.

Lees ook: Man en vrouw in Geleen aangehouden na miljoenenroof

Supermager bewijs
Dat hij überhaupt nog verdacht wordt, verbaast advocaat Peer Szymkowiak. "Het bewijs is supermager. Twee anonieme getuigen die zeggen dat hij contact had met die groep en dat hij betrokken was. Meer niet." Szymkowiak heeft een verzoek ingediend bij de rechter om de zaak van zijn cliënt te beëindigen. "Hij gaat er erg onder gebukt dat hij onterecht wordt beschuldigd."

Servië sputtert tegen
Datzelfde geldt voor Lazar, alias Willy, die halverwege december werd gearresteerd tijdens een grenscontrole in Hongarije. Net als de andere Serviërs stond hij internationaal gesignaleerd, maar Servië levert doorgaans geen eigen burgers uit aan andere landen. Lazar had echter de pech dat hij op de Hongaarse grens in de kraag werd gevat. Tien dagen laten zat hij in een Nederlandse cel.

'Willy moet vrij'
Daar waar het voor justitie dus wachten is op een kans om Darko, Denis en Slavisa te arresteren, komt Lazar op 8 april voor het eerst voor de rechter. Zijn advocaat Justin Luiten zal dan vragen om 'Willy' vrij te laten. "Ik vind zijn veronderstelde rol te weinig toegelicht. En op basis van dit dossier, zeker na anderhalf jaar onderzoek, zie ik niet gek veel bewijs."

Justitie is gevraagd om op dit verhaal te reageren, maar laat via een woordvoerder weten dit niet te doen in het belang van het onderzoek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen