Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie laat tbs-eis vallen in nieuwe zaak tegen Jos Brech

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 10:28

Justitie zal tijdens het hoger beroep tegen Jos Brech (58), verdacht van het doden van Nicky Verstappen, niet opnieuw tbs eisen. Dat gebeurde wel eerder tijdens de rechtszaak in Maastricht.

De aanklager liet vrijdagmorgen tijdens een pro-formazitting weten dat het pad van tbs definitief niet opnieuw bewandeld zal worden.

Lees ook: Grote aftellen tot volgende proces Nicky Verstappen begonnen

Pedofiele stoornis
Voor het opleggen van een tbs-maatregel moet een verdachte, Brech in dit geval, voldoen aan bepaalde criteria. Eén belangrijk hokje dat moet worden afgevinkt is dat van het 'gevaarscriterium', oftewel: vormt iemand door zijn stoornis een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving? Bij Brech is een pedofiele stoornis vastgesteld.

Volgens de aanklager komt hij later uitgebreid op de tbs-afweging terug, maar is in ieder geval vastgesteld dat Brech niet voldoet aan dat gevaarscriterium. Dat is opvallend, want tijdens de rechtszaak in Maastricht zette justitie nog vol in op tbs.

Lees ook: Oproep aan Jos Brech: 'Vertel nu eindelijk de waarheid'

Vijf procesdagen
Vrijdag deelde het Hof in Den Bosch de routekaart van het nieuwe proces in hoger beroep. Op 15 en 22 oktober worden er deskundigen gehoord over het dna-onderzoek en sporen van seksueel misbruik. Bijna drie weken later, op 10 november, begint het proces. Dat gaat in totaal vijf dagen duren. Ook op 15, 17, 19 en 26 november wordt de zaak in hoger beroep besproken.

Wankele constructie
Judith Brassé, advocate van Brech, vroeg het Hof vrijdag om haar cliënt in vrijheid te stellen tot het proces begint. In haar optiek is Brech veroordeeld op een wankele bewijsconstructie en is het nu tijd dat het Hof ingrijpt. De aanklager verzette zich tegen dit verzoek. Ook het Hof ging er niet in mee. Dat betekent dat de vijftiger zeker vastzit tot de volgende pro-formazitting op 3 september.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen