Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie in hoger beroep na vrijspraak moskeebestuurders

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 14:48

De vrijspraak van twee (oud-)bestuurders van de Al Houda-moskee in Geleen krijgt een staartje. Justitie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Roermondse rechtbank.

Dat laat justitie weten in een persverklaring.

Lees ook: Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren terrorisme

Islamitische Staat
Volgens de rechter ontbrak het bewijs om Laarbi A. (41) en Stefan Z. (38) te veroordelen. Die laatste werd door justitie verdacht van valsheid in geschrifte. Ook op dagvaarding van Laarbi prijkte de verdenking van valsheid in geschrifte, maar hij werd met name vervolgd voor het vermeend financieren van terrorisme.

Dat zou hij hebben gedaan via zijn Geleense stichting Baby Care. Die stichting stuurde geld en goederen naar gebieden die waren ingenomen door de Islamitische Staat (IS). Volgens justitie kwamen deze hulppakketten in handen van IS-strijders en martelaren.

Volledige vrijspraak
Beide mannen zijn op 8 juli op alle punten vrijgesproken. Daarnaast kreeg justitie nog een veeg uit de pan van de rechter. "De rechtbank heeft onvoldoende betrokkenheid en professionalisme waargenomen in deze zaak. Er leek sprake van tunnelvisie. Hoe oninvoelbaar bepaalde sympathieën misschien ook zijn, alleen gedachtegoed is niet strafbaar."

Lees ook: Justitie verbaasd na uithaal rechter in Geleense moskeezaak

Hoger beroep
Justitie liet diezelfde dag weten verbaasd te zijn over die woorden. Nu volgt de beslissing om in hoger beroep te gaan. "In de opvatting van het Openbaar Ministerie staat de kennelijke uitleg van de rechtbank van het begrip 'financieren van terrorisme' haaks op de wetgeschiedenis van artikel 421 Wetboek van Strafrecht en eerdere rechterlijke uitspraken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen