Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie in hoger beroep na vrijspraak moskeebestuurders

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 14:48

De vrijspraak van twee (oud-)bestuurders van de Al Houda-moskee in Geleen krijgt een staartje. Justitie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Roermondse rechtbank.

Dat laat justitie weten in een persverklaring.

Lees ook: Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren terrorisme

Islamitische Staat
Volgens de rechter ontbrak het bewijs om Laarbi A. (41) en Stefan Z. (38) te veroordelen. Die laatste werd door justitie verdacht van valsheid in geschrifte. Ook op dagvaarding van Laarbi prijkte de verdenking van valsheid in geschrifte, maar hij werd met name vervolgd voor het vermeend financieren van terrorisme.

Dat zou hij hebben gedaan via zijn Geleense stichting Baby Care. Die stichting stuurde geld en goederen naar gebieden die waren ingenomen door de Islamitische Staat (IS). Volgens justitie kwamen deze hulppakketten in handen van IS-strijders en martelaren.

Volledige vrijspraak
Beide mannen zijn op 8 juli op alle punten vrijgesproken. Daarnaast kreeg justitie nog een veeg uit de pan van de rechter. "De rechtbank heeft onvoldoende betrokkenheid en professionalisme waargenomen in deze zaak. Er leek sprake van tunnelvisie. Hoe oninvoelbaar bepaalde sympathieën misschien ook zijn, alleen gedachtegoed is niet strafbaar."

Lees ook: Justitie verbaasd na uithaal rechter in Geleense moskeezaak

Hoger beroep
Justitie liet diezelfde dag weten verbaasd te zijn over die woorden. Nu volgt de beslissing om in hoger beroep te gaan. "In de opvatting van het Openbaar Ministerie staat de kennelijke uitleg van de rechtbank van het begrip 'financieren van terrorisme' haaks op de wetgeschiedenis van artikel 421 Wetboek van Strafrecht en eerdere rechterlijke uitspraken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen