Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie geeft niet op: hoger beroep in zaak Andy de Heus

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 12:15

Er komt voorlopig geen einde aan de zaak rondom de dood van Andy de Heus. Justitie is in hoger beroep gegaan tegen de zeventien jaar cel die Ronnie S. (52) vorige week kreeg opgelegd.

Dat bevestigt een woordvoerster van justitie tegenover L1.

Lees ook: Geen levenslang, maar 17 jaar cel voor doden Andy de Heus

Levenslange celstraf
Officier van justitie Leonard Geuns eiste onlangs een levenslange celstraf voor Ronnie. Hij achtte moord en dus voorbedachte rade bewezen, onder meer vanwege de lijkzakken die Ronnie al bij zich had toen hij Andy met vijf kogels doodschoot. Dat de Sittardenaar na de fatale schietpartij het lichaam van Andy heeft begraven en diens familie jarenlang in onzekerheid liet, neemt justitie hem extra kwalijk.

Nauwe band
Zo mogelijk nog pijnlijker was dat Ronnie en Andy jarenlang vrienden, zakenpartners én aangetrouwd familie waren. Ronnie sprak ook met geliefden van Andy en zei hoe erg hij het vond dat ze hem al die tijd niet konden vinden. In december 2012 schoot hij Andy dood; pas in februari 2016 werd zijn lichaam gevonden bij een vijver in Stevensweert.

Weinig bewijs
Ondanks dat alles veroordeelde de rechter Ronnie niet tot levenslang, maar tot een celstraf van zeventien jaar. De rechtbank ziet te weinig bewijs voor een vooropgezet plan. Ja, Ronnie had lijkzakken bij zich. Maar zijn verklaring dat hij daar drugs in vervoerde, is door een getuige onderstreept. Justitie had simpelweg te weinig bewijs geleverd voor moord, zei de rechter. Wel moest hij toegeven dat het leek op een 'executie'.

Te lage straf
In een korte reactie laat een woordvoerster weten dat justitie het niet eens is met de vrijspraak voor moord. "En dus ook niet met de, in onze ogen, te lage straf." Eerder liet de zus van Andy al weten dat nabestaanden zich niet neerleggen bij de uitspraak. "Wij blijven vechten."

Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie, laat weten mogelijkheden te zien in hoger beroep. "We zijn aan de ene kant blij dat de rechter ons standpunt volgt en niet voor moord is gegaan, maar voor een doodslag is zeventien jaar een hoge straf. Komt bij dat cliënt meer dan 500 dagen van een oude straf moet uitzitten. Daar zouden we dus graag iets aan doen in hoger beroep."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten