Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie eist celstraf voor dragen Bandidos-kleding

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 13:10

Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht eist een celstraf van twaalf weken, waarvan vier weken voorwaardelijk, voor het dragen van kleding van de in 2020 verboden motorclub Bandidos. Het is de eerste keer dat hier een rechtszaak over wordt gevoerd.

Aanleiding tot het proces is de grote Limburgse strafzaak tegen meerdere Bandidos-leden.

In de rechtbank
Tijdens een van de zittingen in april van dit jaar droeg Brian H., president van de Heerlense tak van de Bandidos, kleding en een petje van de motorclub. justitie maakte daar een punt van en Brian moest de spullen bij de parketpolitie inleveren.

Ook wilde justitie de kwestie toetsen bij de rechtbank, omdat er nogal wat discussie is over wat nu wel en niet verboden is. De rechtbank moet zich daar nu over uitspreken.

Verboden
Net als Satudarah en Hells Angels is ook motorclub Bandidos door de rechter verboden. Ze worden gezien als criminele organisatie. Justitie maakte echter de fout door alleen een zaak te voeren tegen Bandidos Holland, waardoor de lokale afdelingen formeel niet verboden zijn. Dat vertelde Brian, van het Heerlense chapter, maandag ook tegen de rechters. "Bandidos Holland bestaat niet eens, het heeft er niks mee te maken."

De rechter was het daar niet helemaal mee eens en merkte op dat de Bandidos wel allemaal hetzelfde logo dragen, los van het chapter waarvan ze lid zijn.

Lees ook: Andere rechters buigen zich over zaak Bandidos-president

Justitie
Het Openbaar Ministerie is van mening dat door het landelijk verbod van de Bandidos, logo's en uitingen niet meer zichtbaar gedragen mogen worden. "In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van zeventig gemeentes, waaronder Maastricht, is dit al opgenomen. Ze mogen zich niet verenigen en clubhuizen worden door burgemeesters gesloten. Dat draagt bij aan de aanpak van criminaliteit", zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Het feit dat de chapters niet verboden zijn, wil niet zeggen dat leden zich niet schuldig kunnen maken aan het voortzetten van de werkzaamheden van een verboden organisatie, vindt het OM.

Bekijk hier de eis van justitie en de reactie van de advocaat erop:

Video: L1

Vrijspraak
Advocate Gitte Stevens vindt dat haar cliƫnt moet worden vrijgesproken. "Alleen de landelijke koepel is verboden. Daar vallen de afdelingen niet onder. Bovendien is Brian eerder vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie." Volgens Stevens is ook de wet niet duidelijk. "Is het dragen van kleding een voortzetting van de werkzaamheden?" vroeg ze zich af.

De rechter doet op 23 november uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen