Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie eist 4,5 jaar cel voor doodrijden Sittardse Julie

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 16:10

De vrouw die in september 2018 studente Julie Hoofwijk (20) doodreed in Sittard, moet volgens justitie 4,5 jaar de cel in. Daarnaast zou ze zeven jaar lang niet mogen rijden.

Die straf werd woensdag geëist in de rechtbank in Maastricht. Verdachte Jolanda P. (44) erkent schuld, maar zegt dat ze Julie die fatale nacht niet heeft gezien.

Verschrikkelijke gevolgen
Justitie neemt het deze Jolanda ernstig kwalijk dat ze onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet achter het stuur stapte, de Sittardse studente doodreed en vervolgens naar huis reed. "In totaal had ze tien keer de toegestane hoeveelheid aan alcohol en drugs genuttigd. Het gaat hier om een optelsom van ernstige fouten, met verschrikkelijke gevolgen", omschreef officier Rob van Dartel.

Lees ook: 'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Galajurk blijft hangen
Beide ouders van Julie kwamen woensdag aan het woord. Haar moeder omschreef een harde werker, die na het gymnasium koos voor een studie geneeskunde in Rotterdam. Een fanatiek skiër en paardrijdster. "Ik weet nog dat we samen een galajurk uitzochten in Düsseldorf. Wat zag je er prachtig uit. Je jurk hangt nu aan je kast. Je zal hem nooit meer dragen."

Diepe minachting
Haar vader richtte zich nadrukkelijk op de verdachte en de rechters. "Afgelegde verklaringen zijn onjuist en veroorzaken mede mijn diepe minachting. Dit was geen paniek, maar een vluchtmisdrijf. Wat wij doormaken tart elk voorstellingsvermogen. Het is een aanslag op ons hele verdere leven. Ons verdriet is niet te vergelden, maar er moet een signaal uitgaan naar de maatschappij."

Geen celstraf
Jolanda toonde woensdag berouw. "Ik heb zelf kinderen, ik weet wat jullie is afgenomen", richtte ze zich tot de ouders van Julie. "Ik heb alleen mijn excuses, maar ik kan jullie niets bieden dat de pijn maar enigszins kan wegnemen." De advocaat van Jolanda, Suzan Jongen, vroeg de rechter om niet mee te gaan in de eis van justitie. "Daar is niemand mee geholpen." Ze hoopt dat de rechter uiteindelijk kiest voor een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen