Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie eist 4,5 jaar cel voor doodrijden Sittardse Julie

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 16:10

De vrouw die in september 2018 studente Julie Hoofwijk (20) doodreed in Sittard, moet volgens justitie 4,5 jaar de cel in. Daarnaast zou ze zeven jaar lang niet mogen rijden.

Die straf werd woensdag geëist in de rechtbank in Maastricht. Verdachte Jolanda P. (44) erkent schuld, maar zegt dat ze Julie die fatale nacht niet heeft gezien.

Verschrikkelijke gevolgen
Justitie neemt het deze Jolanda ernstig kwalijk dat ze onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet achter het stuur stapte, de Sittardse studente doodreed en vervolgens naar huis reed. "In totaal had ze tien keer de toegestane hoeveelheid aan alcohol en drugs genuttigd. Het gaat hier om een optelsom van ernstige fouten, met verschrikkelijke gevolgen", omschreef officier Rob van Dartel.

Lees ook: 'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Galajurk blijft hangen
Beide ouders van Julie kwamen woensdag aan het woord. Haar moeder omschreef een harde werker, die na het gymnasium koos voor een studie geneeskunde in Rotterdam. Een fanatiek skiër en paardrijdster. "Ik weet nog dat we samen een galajurk uitzochten in Düsseldorf. Wat zag je er prachtig uit. Je jurk hangt nu aan je kast. Je zal hem nooit meer dragen."

Diepe minachting
Haar vader richtte zich nadrukkelijk op de verdachte en de rechters. "Afgelegde verklaringen zijn onjuist en veroorzaken mede mijn diepe minachting. Dit was geen paniek, maar een vluchtmisdrijf. Wat wij doormaken tart elk voorstellingsvermogen. Het is een aanslag op ons hele verdere leven. Ons verdriet is niet te vergelden, maar er moet een signaal uitgaan naar de maatschappij."

Geen celstraf
Jolanda toonde woensdag berouw. "Ik heb zelf kinderen, ik weet wat jullie is afgenomen", richtte ze zich tot de ouders van Julie. "Ik heb alleen mijn excuses, maar ik kan jullie niets bieden dat de pijn maar enigszins kan wegnemen." De advocaat van Jolanda, Suzan Jongen, vroeg de rechter om niet mee te gaan in de eis van justitie. "Daar is niemand mee geholpen." Ze hoopt dat de rechter uiteindelijk kiest voor een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen