Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie eist 4,5 jaar cel voor doodrijden Sittardse Julie

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 16:10

De vrouw die in september 2018 studente Julie Hoofwijk (20) doodreed in Sittard, moet volgens justitie 4,5 jaar de cel in. Daarnaast zou ze zeven jaar lang niet mogen rijden.

Die straf werd woensdag geëist in de rechtbank in Maastricht. Verdachte Jolanda P. (44) erkent schuld, maar zegt dat ze Julie die fatale nacht niet heeft gezien.

Verschrikkelijke gevolgen
Justitie neemt het deze Jolanda ernstig kwalijk dat ze onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet achter het stuur stapte, de Sittardse studente doodreed en vervolgens naar huis reed. "In totaal had ze tien keer de toegestane hoeveelheid aan alcohol en drugs genuttigd. Het gaat hier om een optelsom van ernstige fouten, met verschrikkelijke gevolgen", omschreef officier Rob van Dartel.

Lees ook: 'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Galajurk blijft hangen
Beide ouders van Julie kwamen woensdag aan het woord. Haar moeder omschreef een harde werker, die na het gymnasium koos voor een studie geneeskunde in Rotterdam. Een fanatiek skiër en paardrijdster. "Ik weet nog dat we samen een galajurk uitzochten in Düsseldorf. Wat zag je er prachtig uit. Je jurk hangt nu aan je kast. Je zal hem nooit meer dragen."

Diepe minachting
Haar vader richtte zich nadrukkelijk op de verdachte en de rechters. "Afgelegde verklaringen zijn onjuist en veroorzaken mede mijn diepe minachting. Dit was geen paniek, maar een vluchtmisdrijf. Wat wij doormaken tart elk voorstellingsvermogen. Het is een aanslag op ons hele verdere leven. Ons verdriet is niet te vergelden, maar er moet een signaal uitgaan naar de maatschappij."

Geen celstraf
Jolanda toonde woensdag berouw. "Ik heb zelf kinderen, ik weet wat jullie is afgenomen", richtte ze zich tot de ouders van Julie. "Ik heb alleen mijn excuses, maar ik kan jullie niets bieden dat de pijn maar enigszins kan wegnemen." De advocaat van Jolanda, Suzan Jongen, vroeg de rechter om niet mee te gaan in de eis van justitie. "Daar is niemand mee geholpen." Ze hoopt dat de rechter uiteindelijk kiest voor een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen