Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridische erfenis Valkenburgse zedenzaak mager

Geplaatst opzaterdag 8 mei 2021 - 15:07

Van het voornemen van justitie om meer klanten van minderjarige prostituees voor de rechter te brengen, komt in de praktijk nog maar weinig terecht.

Dat concludeert EenVandaag uit cijfers die het programma heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak.

Valkenburgse zedenzaak
Op basis van de Valkenburgse zedenzaak in 2015 nam het openbaar ministerie zich voor om klanten van minderjarige prostituees harder aan te pakken. Voor vergrijpen werden geen taakstraffen meer geëist, maar celstraffen.

Lees ook: Hoge Raad houdt straffen in Valkenburgse zedenzaak in stand

Dalende cijfers
De Valkenburgse zedenzaak diende als voorbeeld. 43 klanten die betaalde seks hadden met de 16-jarige Kimberly in een Valkenburgs hotel werden in 2015 voor de rechter gebracht; 38 van hen werden veroordeeld. In 2016 kwamen 32 mannen voor de rechter op verdenking van seks met een minderjarige, van wie er 27 werden veroordeeld. Maar de laatste jaren gaat het gemiddeld om nog maar 10 veroordelingen per jaar. De Nationale Politie kan de daling niet verklaren.

Brede aanpak
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Tegen Kinderen, Herman Bolhaar, gelooft meer in een brede aanpak van kinderprostitutie. In plaats van het alleen straffen van klanten en pooiers, moeten mensen volgens hem eerder zaken melden als ze denken dat er iets mis is. Bijvoorbeeld een hoteleigenaar die misstanden vermoedt of klanten die zien dat een meisje duidelijk minderjarig is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen