Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jullie leven wordt straks weer normaal, het mijne niet'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 12:31

Het thuiszitten door de coronacrisis en niet meer kunnen doen wat we willen, valt veel mensen zwaar. Toch is er ook een groep mensen die voor de coronacrisis al noodgedwongen veel thuis zat, zoals de chronisch zieke Suus Vergooszen uit Echt.

Suus is 48 jaar en heeft Ehlers Danlos Syndroom (EDS). Hierdoor is haar bindweefsel slap en moet ze zo'n 18 uur per dag plat liggen. “Ik kan lopen, zitten, staan, maar alles maar heel kort.”

Kleine wereld
Ze was 24 toen ze de diagnose kreeg. Een enorme klap, temeer omdat ze hiervoor een heel actief leven had. "Ik deed aan mountainbiken, schaatsen, skiën. Dat kon ineens allemaal niet meer."
Suus kwam van het ene op het andere moment thuis te zitten, werd volledig afgekeurd en moet sindsdien rondkomen van een uitkering net boven bijstandsniveau.

Er zijn veel periodes geweest waarin ze zich eenzaam voelde door al haar beperkingen. "Je hebt geen werk, het leven van je vrienden gaat door en je kunt niet meer de dingen doen die je altijd hebt gedaan. Dan wordt je wereld wel heel erg klein."

Erkenning
Sinds de coronacrisis merkt ze dat er meer erkenning en begrip is voor haar situatie. "Voorheen dachten mensen dat het een fijn leven is, de hele dag thuis zitten en niet werken. Nu komen ze daar wel van terug. Alle beperkingen die mensen nu hebben - niet meer de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen, thuis zitten met weinig bezoek - dat is wat chronisch zieken elke dag ervaren."

Tijdelijk
Suus snapt als geen ander dat mensen moeite hebben met alle beperkingen. Vooral voor ouderen en kwetsbaren die afhankelijk zijn van dagbesteding begrijpt ze hoe verschrikkelijk het is. "Maar mensen die klagen omdat ze niet meer naar het theater kunnen, niet meer op vakantie kunnen of hun collega's missen, denk ik: kijk eens wat je allemaal wél kunt. Deze crisis is maar tijdelijk, straks komt jullie gewone leven weer terug, het mijne niet."

Geluk
Door al haar verliezen heeft ze geleerd om te genieten van kleinen dingen en vooral te kijken naar wat ze wel nog kan. "Ik woon nu noodgedwongen in een klein huis en moet rondkomen van een uitkering net boven bijstandsniveau. Maar als ik 's ochtends wandel met mijn hond en ik zie de zon tussen de bomen opkomen kan ik heel gelukkig worden."

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen