Overslaan en naar de inhoud gaan

Jubileumeditie Solar Weekend van start: 'Het mooiste feest'

Geplaatst opdonderdag 1 augustus 2019 - 6:00

De jubileumeditie van Solar Weekend in Roermond barst donderdag los.

Vijftien jaar geleden lokte het festival een bescheiden 3000 bezoekers naar het festivalterrein langs de Maasplassen, jaren later is bezoekersaantal vertienvoudigd en is het festijn uitgegroeid tot een vaste waarde op de festivalkalender.

32.000 bezoekers
Dit jaar kan het festival rekenen op zo'n 32.000 bezoekers. Daarmee is de jubileumeditie nagenoeg uitverkocht.

Lovefields
Marcel Mingers is de oprichter van Solar. Hij staat al vijftien jaar aan het roer van het kleurrijke festijn. "Eigenlijk organiseren we al achttien jaar een dergelijk festival", zegt hij. "Jan Smeets wilde een dancefestival samen met ons organiseren. Zo hebben we drie jaar lang Lovefields georganiseerd op het Megaland-terrein in Landgraaf." Na drie jaar was de koek op, maar niet voor Mingers. Het organiseren van een dancefestival smaakte naar meer en zo week de in Kerkrade geboren Extrema-directeur uit naar Roermond.

Begin
Na het nodige regelwerk vond in 2005 de eerste editie plaats van Solar Weekend. Zo'n 3000 bezoekers trokken naar de Maasplassen. Het feestje begon rustig. Pas later op de dag kwam het feestje op gang. "Maar de toon was gezet", blikt Mingers terug. "Van begin af aan kregen wij hele goede reacties van de bezoekers. Ze vonden het een uniek festival met een goede sfeer en vibe."

Crossover-festival
En uniek is het festival in Roermond zeker. Solar Weekend kan volgens Mingers het beste worden omschreven als een 'crossover-festival': een festival met alle muziekstijlen. "En verder bieden we natuurlijk ook de nodige creatievelingen en kunstenaars een podium, waardoor het een mengelmoes van muziek en kunst is geworden."

Hoogtepunten
De 49-jarige Mingers heeft inmiddels een behoorlijk team om zich heen verzameld. "De hele organisatie loopt op rolletjes", zegt hij. De Kerkraadse festivalbaas kan vooral genieten en kijken of alles goed loopt. Vijftien jaar Solar heeft natuurlijk voor minstens zoveel hoogtepunten gezorgd. Toch zijn er een paar dingen die er voor Mingers uitschieten.

Camping
"De eerste editie hadden we ongeveer 800 campinggasten, maar op de camping was niks te doen", zegt hij. "Het was pikkedonker. Toen ben ik met mijn busje de camping opgereden, heb ik de installatie aangezet en een lamp aangezet. Iedereen ging los. Waar ik destijds met mijn busje stond, staat nu elk jaar een grote tent. Zo is de pré-party op de camping ontstaan."

Stagiair
Jaren geleden had Mingers een stagiair die een verpletterende indruk heeft achtergelaten. En eerlijk is eerlijk, dan drukken we ons voorzichtig uit. "Ruud Geurts liep stage bij ons. Hij vroeg op een gegeven moment of hij ook even mocht draaien. Hij heeft toen werkelijk het hele veld omver geblazen. Iedereen deed mee", zegt Mingers. "Solar was dus eigenlijk de doorbraak van FeestDJRuud. Hij heeft nog een tijdje bij me gewerkt, maar hij kreeg opeens te veel boekingen. Toen is hij doorgegaan als deejay." De plaatsjesdraaier uit Belfeld maakt dit jaar zijn comeback op Solar.

Lees ook: FeestDJRuud maakt comeback op Solar

Drugs
Door de jaren heen is Solar vaak negatief in het nieuws geweest. "In de krant las je alleen maar over bezoekers bij wie drugs was afgepakt. Je las nooit eens wat over de leuke dingen. Meer dan 30.000 mensen hebben een topweekend gehad en je leest alleen maar iets over drugs", zegt Mingers. "Ja, er wordt inderdaad wel eens wat gebruikt op ons festival. Maar dat zie je bij andere festivals ook. Dat kun je moeilijk tegenhouden. Het loopt in ieder geval niet de spuigaten uit bij ons."

Klagende omwonenden
Verder heeft de organisatie de laatste jaren ook regelmatig voor de rechter gestaan. Een aantal omwonenden zag het festival liever vertrekken omdat het festijn geluidsoverlast veroorzaakte. "Ook zoiets", zucht de festivaldirecteur. "Het overgrote deel van de omwonenden vindt Solar fantastisch en komt altijd een kijkje nemen bij de rondleiding. Een aantal omwonenden komt ook naar het festival zelf. Het is een kleine groep buurtbewoners die de zaak heeft aangespannen. Een aantal buurtbewoners schaamt zich voor dat hele gedoe."

Jan Smeets
Nu de vijftiende editie van start gaat, kunnen we ook vooruitblikken. Volgens Mingers ziet de toekomst er rooskleurig uit. "We blijven gewoon hier en hoeven niet groter te worden als het aan mij ligt. Het is goed zo. Iedereen geniet. Wij ook. Het is het mooiste feest." De Kerkradenaar ziet zichzelf dan ook de komende jaren nog wel aan het roer staan bij Solar en Extrema. "Over tien jaar ben ik 60 jaar oud. Laat mij dan maar de Jan Smeets van de dancewereld worden. Zo slecht is dat toch niet."

Wishful thinking
Een échte wens heeft Mingers dan ook niet. Hoewel, na lang aandringen blijkt er toch één artiest te zijn die hij graag zou verwelkomen op zijn festival. "Maar die is waarschijnlijk niet haalbaar", zegt hij. "Ik heb al opgezocht of ze nog te boeken is, maar ze lijkt niet meer echt te touren. Ik zou graag Sade naar Roermond halen. Dat vind ik echt een facsineren persoon met een coole vibe. Ach, wie weet. Misschien bij het volgende jubileum."

Solar in cijfers
De vijftiende editie van Solar Weekend vindt van 1 tot en met 4 augustus plaats in Roermond. Dit jaar komen er zo'n 32.000 festivalgangers. Vijftien jaar geleden waren dat er maar 3000. Door de jaren heen heeft Solar Weekend ongeveer 350.000 bezoekers verwelkomd op het festivalterrein langs de Maasplassen.

Lees ook: Solar haalt Kamping Kitsch Club naar Roermond

Dit jaar hebben 1900 medewerkers (inclusief de creatieve bouwers) geholpen om het hele festival op te zetten. Daar komt dan nog een hele rits artiesten bij: 500 creatievelingen en 300 muzikanten.

Weer
Solar Weekend heeft nagenoeg altijd goed weer. Donderdag en vrijdag kan het gaan regenen, maar in het weekend lijkt het droog te blijven.

Lees hier het uitgebreide weerbericht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen